El Montgròs
Sant Pere de Ribes

-V / -I
    Destruït.
    Catàleg de Patrimoni del PGOU (18/07/2001)
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Al cim del puig del Montgròs s'hi van instal·lar diverses antenes i repetidors de telefonia, al voltant dels quals es va trobar material arqueològic en superfície. Segons consta a la Carta Arqueològica, entre el material localitzat hi ha: ceràmica àtica de vernís negre, protocampaniana, campaniana A, campaniana A tardana, campaniana B, itàlica comuna, àmfora itàlica, àmfora púnica ebusitana, comuna romana, ibèrica a mà, ibèrica pintada, vasos bitroncocònics grisos i oxidats, vasos ibèrics petits, ibèrica comuna i àmfora ibèrica. El jaciment s'ha interpretat com un lloc de guaita ibèric relacionat amb el poblat d'Olèrdola o bé amb un santuari de la mateixa època. Durant la revisió de la Carta Arqueològica s'ha trobat ceràmica ibèrica comuna i tipus sandwich en superfície.

MIRET, M. "El jaciment del Montgròs (Sant Pere de Ribes, Garraf): Lloc de guaita o santuari d'època ibèrica?" Miscel·lània penedesenca. Vol. 24 (1999).