El miracle de Sant Llorenç
Navàs

Església de Palà de Torroella, al sector oest del terme municipal
    Carretera C-55, entre els km. 51 i 52.

Tradició oral
    Religiós/Cultural
    Jordi Piñero Subirana

Episodi miraculós que té com a protagonista sant Llorenç de Brindisi i que va succeir al mas Palà. Com és lògic amb uns fets de més de quatre-cents anys ens han arribat amb una pàtina llegendària, però al mateix temps es tracta d’un episodi real i documentat, per bé que a partir de la tradició familiar dels propietaris del mas.

El juny de 1603, sent General dels Frares Menors Caputxins, sant Llorenç de Brindisi feia una visita als diferents convents de Catalunya. En el camí que portava del convent de Cardona al de Manresa va fer nit a l’Hostal del mas Palà. Mentre resava a la capella que havia estat edificada dos anys abans, un fill de Joan Palà va caure d’una finestra força alta a sobre d’uns rocs i el noi, sorprenentment, no es va fer res.

El frare Mariano de San Quirze, al segle XIX, descriu els fets segons el que li va explicar la família de la següent manera: “el Venerable P. Lorenzo de Brindis hospedado en dicha Casa se puso a rezar el Divino Oficio en la sotea de ella, quando sucedió, que un muchacho se despeñó de una ventana de la Casa a baxo; lo reparó el dicho Venerable Padre, y en alta voz dixo: No te harás daño alguno, y assí fue; pues no obstante, que era muy alta la ventana, y cayó el muchacho sobre una peña, no recibió daño alguno de su caída (CAPSADA; DUARRI; LLOBET, 2010: 374).”

Amb motiu d’aquests fets es va concedir a la casa Palà la Carta de Germandat de l’orde dels Caputxins. Ja a finals del segle XIX es va esdevenir un altre fet miraculós, quan es va calar foc al mas i la Carta de Germandat, que es trobava dins d’una arqueta que va cremar, no va patir cap dany. Avui aquesta carta és patrimoni de la família Palà.

El que posteriorment fou conegut com a Llorenç de Brindisi va néixer el 1559, fill d’una família aristocràtica d’aquesta localitat a tocar de Nàpols. Fou un monjo caputxí, que va destacar com a predicador combatent de les heretgies, especialment del protestantisme, i per la seva capacitat de guarir malalts amb el senyal de la creu.

A partir del miracle succeït el 1603 al mas Palà la capella de la casa, construïda dos anys abans, va adoptar l’advocació de Sant Llorenç de Brindisi. La seva devoció s’incrementà a partir de la canonització del sant, l’any 1881. La festivitat es celebra el 21 de juliol, data del naixement de sant Llorenç.

El relat del miracle el va descriure al segle XIX el frare Mariano de San Quirze en base a la tradició familiar, explicada per Joan Palà. Al seu torn, Andreu de Palma de Mallorca, un altre caputxí, recull aquesta narració en el seu llibre “Palá de Torroella y el recuerdo de San Lorenzo de Brindis”, publicat el 1948. Andreu de Palma, frare caputxí i escriptor, era especialista en l’obra de Ramon Llull i autor també de diversos goigs. Entre d’altres, dels que es cantaven en aquesta capella en honor a Sant Llorenç, escrits probablement l’any 1946 (CAPSADA; DUARRI; LLOBET, 2010: 373).

CAPSADA, J; DUARRI, C; LLOBET, E (2010). La Grandària del Món. Entorn, història i imaginari de Palà de Torroella, Edicions de l’Albí. Berga, p. 222-225, 373-374.

PALMA DE MALLORCA, P. Andrés de (1948). Palá de Torroella y el recuerdo de San Lorenzo de Brindis. Barcelona, J. Casamajó Llobet.