El Mercadal
Calella

    Maresme
    Pl. de l'Ajuntament.

    Coordenades:

    41.61336
    2.65724
    471442
    4606906
    Número de fitxa
    08035 - 129
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Medieval
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XIV-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Calella. Plaça de l'Ajuntament, 9 08370 Calella
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

    El Mercadal de Calella es correspon amb l'actual plaça de l'Ajuntament, centre neuràlgic de la vila.

    Es tracta d'una plaça rectangular pavimentada a l'entorn de la qual trobem edificis de gran interès històric o arquitectònic. En són exemples Can Galceran, també conegut com Can Giol (núm. 16), d’estil gòtic-renaixentista, amb un magnífic portal adovellat, finestres amb decoració gòtica i un matacà de defensa; l’antiga Casa dels Roger (núm. 23-24), d’estil academicista; la biblioteca de Can Salvador de la Plaça, que conserva elements arquitectònics dels segles XV i XVI, entre els quals destaca una finestra geminada gòtica; l’edifici de l’Ajuntament Vell, antic hostal de la vila i carnisseria pública, d’arquitectura classicista del segle XIX; Can Basart (núm. 5-6), d’estil barroc, o l’edifici ubicat al núm. 19 amb elements modernistes i noucentistes d’una gran bellesa.

    Eminentment són edificis entre mitgeres i amb un a dos nivells d'alçat, alguns oberts
    amb finestrals de pedra carejada. Entre els edificis antics n'hi ha algun de nou, com l'Ajuntament Nou. Al centre de la plaça hi ha una font.

    El juliol de 1327 el rei Jaume II concedia al vescomte Bernat I de Cabrera el dret de crear un mercat setmanal els dimecres i una fira anual de deu dies passada la festa de l’Assumpció al terme de Montpalau. El 29 novembre de 1327 Bernat I de Cabrera atorgava una carta franqueses destinada a fundar la població de Calella i així, fer efectiva la concessió reial del mercat i de la fira. Amb Bernat II de Cabrera es consolidà la vila de Calella i el seu mercat. El 10 de juliol de 1338, el vescomte va confirmar aquests privilegis i a més, va afegir una darrera gràcia destinada a afavorir intercanvis comercials.

    Els Roger, batlles del terme durant el segle XVI, tenien casa pròpia a la plaça, estava situada davant de l’Ajuntament antic i tenia dues torres de defensa.

    MASSONS, J.M. (2005). “Història de la Ciutat de Calella”. Calella: Ajuntament de Calella.


    SOLDEVILA, X. (2021). “De la pobla de la Calella a la vila de Calella”. Calella: Ajuntament de Calella.

    PONS GURI, J.M. I RODRÍGUEZ BLANCO, J. (1988). “Dels privilegis al règim municipal de Calella”. Calella: Ajuntament de Calella.