El Maset
Gurb

A 1400 metres per pista asfaltada de la carretera N-152a, punt quilomètric 68'400

La façana nord presenta un gran esvoranc al mur de càrrega.
    Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
    Jordi Compte

El Maset es troba situada en un punt lleugerament elevat a l'oest de la carretera C-17 i al sud de la C-25, prop del límit amb el terme municipal de Vic.
    Es tracta d'una masia de reduïdes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis. Està bastida amb murs arrebossats, de maçoneria de pedra a la base i les cantonades i de tàpia a la resta. L'arrebossat de la façana, força erosionat, conté un senzill esgrafiat imitant carreus a les cantonades i emmarcant les obertures. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
    La façana principal, orientada al sud, conté a nivell de planta baixa un portal amb brancals de pedra treballada i una finestra, i dues finestres al primer pis.
    La façana est conté únicament tres finestres, una a la planta baixa i dues al primer pis.
    La façana nord presenta un gran esvoranc a la meitat dreta. A la resta de la façana hi ha tres finestres emmarcades amb llinda de fusta, una al primer pis i dues a la planta baixa, una de les quals amb brancals d'obra vista.
    La façana oest conté únicament una finestra amb llinda de fusta al primer pis.
    Uns metres al sud hi ha diverses estructures, algunes bastides parcialment amb murs de maçoneria de pedra, i uns metres a l'oest, en un nivell superior, hi ha una bassa delimitada per roca natural.

La teulada de l'edifici, bastida modernament, es sustenta sobre una estructura metàl·lica exterior als murs de tàpia de l'edifici, en previsió d'una reforma en el que es substituiran els murs originals.

En els llistats de cases que pagaven talla a la parròquia de Sant Andreu de Gurb del segle XVII hi apareixen quatre masos amb el nom de Maset (Maset de Crosas, de Pobla, d'en Pradell i d'en Vila) alguns del quals podria correspondre amb l'actual el Maset.

AADD (2002). Gurb. Un poble arrelat a la terra. Edicions Àlber.