El Mas
Olost

Sector nord del terme municipal
    A 3400 metres per pista forestal de la carretera BV- 4405, punt quilomètric 1'650.

Regular
    Presenta la teulada vella de bigues i llates de fusta i s'observa una gran esquerda a la façana est.
    Normes subsidiàries de planejament d'Olost, 1992.
    Jordi Compte i Marta Homs

El Mas està situat en un punt lleugerament elevat al nord del serrat del molí de la Noguera, prop de la masia de la Vila. Es tracta d'una masia de planta rectangular de 11'5 x 8 metres formada per un edifici principal i diverses construccions annexes que juntament amb un mur de pedra tanquen una lliça. A la banda est de la lliça hi ha una gran porta de lliça formada amb brancals de pedra i coronada per una barbacana de doble vessant. L'edifici principal destinat a l'habitatge està format per planta baixa, un pis i golfes. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior i està construït amb murs de maçoneria de pedra amb restes d'arrebossat i cantonades diferenciades de carreus de majors dimensions.
    La façana principal, orientada al sud, presenta a la planta baixa dos portals: un emmarcat amb brancals de pedra i llinda de fusta i l'altra d'arc rebaixat emmarcat amb maó. També hi ha dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada, una finestra emmarcada amb brancals de maó i llinda de pedra i una gran arcada actualment tapiada.
    Al primer pis s'hi obren dues finestres emmarcades amb brancals i llinda de pedra, la de l'extrem dret amb la data de 1731 gravada a la llinda i una creu a sobre, i una finestra balconera emmarcada amb brancals i llinda de pedra. També s'hi obre una arcada d'arc rebaixat amb dovelles curtes. A les golfes hi ha dues finestres emmarades amb monòlits de pedra treballada i dues finestres reformades obertes en un tram de mur d'obra vista.
    La façana est presenta a nivell de planta baixa una estructura d'ús agropecuari amb teulada d'una sola vessant. Al primer pis s'obre una finestra emmarcada amb monòlits de pedra i a les golfes, seguint la mateixa vertical, una finestra també emmarcada amb monòlits de pedra.
    La façana nord presenta a la planta baixa petites obertures entre carreus. Al primer pis s'hi obren tres finestres emmarcades amb pedra, dues de les quals emmarcades amb monòlits de pedra. A les golfes s'obre una finestra emmarcada amb monòlits de pedra.
    La façana oest presenta a nivell de primer pis dues finestres, una de les quals emmarcada amb brancals i llinda de pedra treballada. A nivell de golfes hi ha un gran portal emmarcat amb brancals i de pedra i llinda de fusta al qual s'hi accedeix a través d'una rampa de pedra.

En documentació d'afrontacions territorials de la veïna masia del Sallent el Mas surt anomenat com el Mas Esperança.