El Marquet de l'Era
Sant Llorenç Savall

  Vallès Occidental
  Al centre del poble, a la confluència dels carrers Nou, Llevant, Raval i Sant Feliu.
  Emplaçament
  Nucli urbà

  Coordenades:

  41.68046
  2.05767
  421569
  4614728
  Número de fitxa
  08223 - 6
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVII-XXI
  Estat de conservació
  Bo
  En el moment de redactar aquesta fitxa encara estava en procés de restauració, iniciat l'any 2004.
  Protecció
  Legal
  BCIL Núm CPCC 726 (Comissió urbanisme 05/12/1983)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  27974
  Accés
  Restringit
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Sant Llorenç Savall
  Autoria de la fitxa
  Laura de Castellet

  Edifici de planta quadrangular, de planta baixa, dos pisos amb balconades i golfes amb galeries d'arcs de mig punt. A l'interior són de destacar el gran celler i la sala, de volta catalana. Hi ha diverses llindes datades als segles XVII i XVIII.

  L'entorn conserva elements agrícoles, com marges i un pou, i està essent agençat com a jardí públic on de vegades s'hi fan actes culturals.
  Un cop acabada la restauració l'edifici acollirà les dependències municipals.

  Documentada des del segle XII, el casal tingué usos pairals fins que quedà engolit pel creixement urbà. Sembla que els Marquet (o Marquès) eren descendents dels senyors de Pera, i van acabar essent grans propietaris rurals. Al segle XIX el casal serví de caserna dels isabelins durant les guerres carlines tot i que l'any 1838 el cap local dels carlins era Jaume Antoni Marquet. Fou declarat Bé d'Interès Local i adquirit per l'Ajuntament l'any 1996. Davant del risc d'enrunament parcial, les obres de restauració van començar l'any 2004; en el moment de redactar aquest inventari el Marquet de l'Era estava acabant d'ésser restaurat per a allotjar en un futur equipaments municipals.

  FERRANDO i ROIG, Antoni (1997) Itineraris pel massís de Sant Llorenç del Munt; I - La Vall del riu Ripoll. La Vall d'Horta, la Vall de Mur, les Arenes i Cadafalc. Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Biblioteca Abat Oliba, 13.