El Marquet de l'Era Sant Llorenç Savall

Vallès Occidental
Al centre del poble, a la confluència dels carrers Nou, Llevant, Raval i Sant Feliu.
Nucli urbà

Coordenades:

41.68046
2.05767
421569
4614728
08223-6
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
XVII-XXI
Bo
En el moment de redactar aquesta fitxa encara estava en procés de restauració, iniciat l'any 2004.
Legal
BCIL Núm CPCC 726 (Comissió urbanisme 05/12/1983)
27974
Restringit
Científic
Pública
Ajuntament de Sant Llorenç Savall
Laura de Castellet

Edifici de planta quadrangular, de planta baixa, dos pisos amb balconades i golfes amb galeries d'arcs de mig punt. A l'interior són de destacar el gran celler i la sala, de volta catalana. Hi ha diverses llindes datades als segles XVII i XVIII.

L'entorn conserva elements agrícoles, com marges i un pou, i està essent agençat com a jardí públic on de vegades s'hi fan actes culturals.
Un cop acabada la restauració l'edifici acollirà les dependències municipals.

Documentada des del segle XII, el casal tingué usos pairals fins que quedà engolit pel creixement urbà. Sembla que els Marquet (o Marquès) eren descendents dels senyors de Pera, i van acabar essent grans propietaris rurals. Al segle XIX el casal serví de caserna dels isabelins durant les guerres carlines tot i que l'any 1838 el cap local dels carlins era Jaume Antoni Marquet. Fou declarat Bé d'Interès Local i adquirit per l'Ajuntament l'any 1996. Davant del risc d'enrunament parcial, les obres de restauració van començar l'any 2004; en el moment de redactar aquest inventari el Marquet de l'Era estava acabant d'ésser restaurat per a allotjar en un futur equipaments municipals.

FERRANDO i ROIG, Antoni (1997) Itineraris pel massís de Sant Llorenç del Munt; I - La Vall del riu Ripoll. La Vall d'Horta, la Vall de Mur, les Arenes i Cadafalc. Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Biblioteca Abat Oliba, 13.