El Manganell
Calders

Emplaçament
    Al km. 11 de la ctra. N-141 cal prendre el trencall de la colònia Jorba. D'aquí un camí cap a l'est.

41.76413
    1.93665
    411611
    4624135
    08034 - 29
    XVII-XIX
    PA: 16335
    Xaloc, S.A. Calders.
    Jordi Piñero

Gran masia formada per un cos residencial, diversos coberts (paller i tines amb influències modernistes) i una bassa circular. El cos principal és de planta rectangular. L'accés és per la façana nord mitjançant una escalinata que puja directament al primer pis. La façana sud té unes galeries i vidrieres modernistes al primer pis que s'assenten sobre un porxat. L'interior conserva un forn de pa, rebost, celler amb volta apuntada i arcs. El primer pis era dividit entre l'habitatge dels masovers i el dels amos.

-Conserva la premsa, de fusta, datada del 1866. Tines en perfecte estat de conservació.
    -Llindes amb dates de 1696 i 1692. Al portal sobre l'escalinata: 1770.
    -Actualment la societat Xaloc S.A. gestiona la casa de colònies, que té un gran moviment d'alumnes.

La primera notícia del mas és del 1154. Posteriorment es troba documentat al segle XIV i XVII. El cos principal deu ser obra en bona part del final del segle XVII i del XVIII. A l'interior de la casa hi ha inscripcions amb dates de 1696 i 1692. L'entrada al sector nord és posterior, del 1770. A finals del segle XIX es construeix la galeria a la part de migdia, de clara influència modernista. Va ser propietat del famós cantant Marco Redondo. Aleshores tenia un ús com a residència de luxe. Posteriorment tornà a tenir un ús pagès altra vegada.

-Calders, un municipi entre el Pla de Bages i el Moianès, pp. 65, 79, 91.