El joc dels ous de Gualba
Gualba

Plaça Joan Ragué
    Nucli de Gualba

Costumari
    P. Barbado. OPC

Segons s'explica al llibre sobre Gualba (veure bibliografia): "Quan passaven les caramelles per les cases de pagès, els donaven ous, dels quals una part anava al rector i l'altre la jugaven, reunint-se cada any en una casa de pagès diferent, on els preparaven el berenar. Aquesta tradició va acabar-se quan la gent de les pagesies no volgué continuar preparant aquelles menjades."

Es tenen notícies del joc dels ous des del segle XIX.
    Tanmateix decideixen de continuar la tradició, i a començament del 1900 es torna a jugar al bar de l'Establiment (cantonada de la plaça de Joan Ragué amb el Passeig Montseny, més endavant es fa a Can Jaumet, després a l'Hotel i a Can Florenci. Avui en es compren els ous que s'han de jugar en els bars on es concentra la gent, que normalment es fa amb partides al canari. A mitjanit fan el ressopó amb truites dels mateixos ous que s'estan jugant. En alguna de les taules les partides s'allargaven fins que es fa de dia.
    L'any 1926 en Teodor Pascual, en una sola jugada d'una partida de set i mig, va guanyar-ne cinquanta dotzenes, enduent-se al capdavall cap a casa setanta dues dotzenes.
    L'any 1998 una colla celebraren els vint-i-cinc anys de joc utilitzant la mateixa taula.

AAVV, Història de Gualba, la vall de les aigües blanques, Ed: Arxiu Diocesà de Barcelona, 2000