El Girald
Balsareny

Sector nord del terme municipal
    Emplaçament
    Eix del Llobregat (C-16), sortida 69. Prendre camí al nord uns 600 m fins a la Torre del Gil. Aquí camí direcció oest uns 850 m. Al costat del camí
    353

41.88073
    1.8669
    405984
    4637155
    08018 - 283
    XVII-XIX
    En ruïnes
    08018A006000560000DX
    Jordi Piñero Subirana

Masia de dimensions modestes, actualment en ruïnes, que es troba enmig dels plans del Saüc, prop dels clots del Girald. Consta d’un cos residencial de planta més o menys quadrada que tenia dues plantes, amb un cos adossat a llevant corresponent a una tina de cairons. La casa conserva els murs perimetrals de la part posterior pràcticament fins a l’alçada del sostre, però la part davantera, on hi havia el portal, s’ha esfondrat totalment. Els murs són de maçoneria, a pedra vista. A la part interior s’insinua l’arrencada de la volta de pedra que cobria la planta baixa.

En tot aquest sector hi trobem abundants mostres d’elements amb pedra seca de molt bona qualitat. Especialment interessant és una canalització que conduïa les aigües pluvials cap a la riera del Mujal i que es troba uns 500 m al sudest del Girald, en front de la casa del Tord.

El petit mas del Girald té el seu origen en dues famílies emparentades que eren provinents de França: els Ricart i els Girbalt. La primera referència documental de la casa és del 1624, quan Pere Lladó va vendre a Francesc Ricart una casa segregant terres que havien estat del Lledó de Sobre-roca. El 1624 Francesc Ricart declara tenir la casa però encara no tenia nom. Als segles XVII i XVIII el cognom Giralt va ser molt usual a Balsareny, justament pels familiars que van sorgir d’aquest mas. El 1760 el mas Giralt pagava de l’impost de vàlues o balias una xifra relativament baixa de set sous i 9 diners. El 1775 el propietari era Josep Giralt, que pagava 70 rals i 10 diners i mig al cadastre. A principis el segle XIX era habitada per un masover, Joan Camprubí (Carreté, 2010: 144).

El mas Girald tenia una sínia amb una bassa que estaven situades uns 100 m a llevant. Ja existien el 1859, segons informa una inscripció en una llinda de la bassa, i el propietari aleshores era Joan Picas. Possiblement la sínia es devia renovar a principis de segle XX per adaptar-la al tipus de sínia de taps, que era el més habitual en aquesta època.

La casa del Girald no sembla que tingués ampliacions respecte de la construcció inicial. A les dècades finals del segle XX ja es trobava en ruïnes.

CARRETÉ PARERA, Ramon (2010). Noms de lloc, de casa i de persona de Balsareny. Institut Cartogràfic de Catalunya, Barcelona, p. 90, 144-145.