El Giol
Centelles

s'agafa un trencall que hi ha a la dreta de la C-1413 a l'alçada de l'escola Ildefons Cerdà

Es desconeix
    IPAC núm. 9
    Jordi Petit Gil

Conjunt format per l'antiga masia i un edifici nou adossat pel cantó de llevant. L'edifici antic és de planta baixa i un pis amb un cos original rectangular. La coberta és de teula aràbiga a dos vessants. Els elements més remarcables són dues finestres i un portal interior d'estil gòtic. L'entrada té el sol de pedra i llosa. Algunes parets de les quadres són fetes de fang.

La genealogia dels Giol es va perdre va dues generacions, passant al cognom Casacuberta.

Fins l'any 1364 el monestir de l'Estany tenia béns al Giol. La Masia ja consta en els fogatges de 1515. Aquest mas també va ser un dels afectats durant el febrer de 1714. Pladevall ens fa constar que: "de las quatro partes las tres quemadas y las paredes rebentadas". La seva destrucció a inicis del XVIII explicaria la seva reconstrucció en l'edifici que trobem avui.

- PLADEVALL, Antoni (1987). Centelles. Aproximació a la seva història. Ajuntament de Vic.