El Galobard Navarcles

Bages
Prop del mas Galobard i de la carretera N-141c
A la carretera N-141c (de Manresa a Vic), poc abans km 9 un trencall en direcció nord, a uns 150 m.

Coordenades:

41.76457
1.91121
409497
4624210
08140-130
Patrimoni immoble
Jaciment arqueològic
Antic
Romà
III a.C.-V
Regular
Inexistent
CC.AA. 11720
Fàcil
Productiu
Privada
Ref. cad.: 001A00004
Jordi Piñero Subirana

Jaciment identificat superficialment que podria correspondre a una important vil·la romana. Es troba en un terreny al peu del serrat del Galobard amb camps de conreu separats per diferents feixes, que antigament havia estat una vinya. S'hi ha localitzat restes de material d'època romana. Concretament, fragments de tègula, ceràmica i dollia, fragments d'opus signinum, metall i monedes. Les restes superficials que actualment es poden veure són abundants (algunes de les quals situades com a material de rebliment a les feixes) i ocupen una superfície d'uns 30 m de llarg. No s'observen vestigis d'estructures, excepte en algun punt de manera molt feble. La major part del material es localitza a la part més baixa, mentre que l'esplanada situada a un nivell més alt, que és l'indret més adequat per una possible edificació, podria estar bastant arrasat per l'antic conreu de la vinya.

En aquest sector es conserva una bassa de forma més o menys circular probablement utilitzada en els treballs de la vinya.

L'arqueòleg de Navarcles Jairo Martín va identificar fa uns anys aquest jaciment. Cal destacar la seva situació estratègica, pròxim al camí antic que anava de Manresa o Vic i les portes del pla de Bages. Sembla que el camí romà, anomenat en època alt-medieval strata francisca, vindria de Manresa passant per Navarcles i d'aquí seguiria pel camí de les Tàpies (uns 250 m al sud-est del jaciment) per enfilar-se cap a l'altiplà del Moianès.