El Gall
Borredà
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Masia de planta rectangular i estructura clàssica, coberta a dues vessants amb el carener de la teulada paral·lel a la façana principal, orientada a llevant. La masia consta de planta baixa, una planta pis i planta sota teulada on hi ha les golfes, i concentra la majoria de finestres a la casa de llevant i migdia. La porta d'accés, al mur de llevant, és d'arc de mig punt adovellada.
Al llibre "Memòria. Una història gràfica del poble de Borredà", Borredà 2002, coordinat per Carme Fornells s'hi reprodueix una fotografia de començaments del s. XX de cal Gall (p.11)
Història
La masia del Gall es documentada des del s. XVII; molt propera al nucli urbà que anava creixent a redós de l'església parroquial de Santa Maria, els fadristerns i les noies de la masia es casaven sovint amb paraires, teixidors i gent dels oficis instal·lats al barri de Borredà. D'aquesta masia n'era fill Pere Gall que a mitjans s. XVII regentava l'hostal de Borredà.
Bibliografia
FORNELLS, Carme coord. (2002). "Memòria. Una història gràfica del poble de Borredà". Borredà.
SERRA, Rosa (1990: 459-473). "Les possessions del monestir de Sta. Maria de Ripoll al Berguedà a partir d'un capbreu del s. XVIII". "Església i societat a la Catalunya del s. XVIII", vol. II. Comunicacions, UNED. Cervera.
SERRA, Rosa (1998:34-39) . "Les possessions del monestir de Santa Maria de Ripoll al Berguedà", a l'Erol, Berga.
VV.AA (1990). "Borredà", Col·lecció Els Llibres de l'Àmbit, Àmbit de Recerques del Berguedà, Berga.