El Florí Vell
Marganell

Des de Marganell, pel camí de terra d'abans del Raval del Cisó, pujant cap a la dreta

Es troba en estat ruïnós i coberta de vegetació.
    Pla Especial Urbanístic
    M.Lloret - KuanUm

Masia de planta rectangular que es troba en estat ruïnós. Es troba situada a l'extrem de la serra que porta el seu nom i mor a la riera de Marganell. La riera, en la recolzada que fa el terreny, ha anat descalçant la cinglera argilenca sobre la que hi ha la casa. Per aquest motiu, la casa es va fer inhabitable i començà a enrunar-se. Bàsicament conserva una part dels murs de la planta baixa, fets de carreus de pedra disposats en filades irregulars, on encara hi ha restes de l'arrebossat original. Per les restes que trobem, sembla que el pis superior era construït amb fang. Part de la construcció es troba coberta de densa vegetació.

Pel que explica Eugeni Florí al seu llibre, a l'arxiu parroquial de Marganell s'hi troben dades de la família Florí des de l'any 1600. Després de més de tres segles d'existència, es va haver d'abandonar a causa del seu esfondrament, per anar a viure al Raval de Cal Janet, a l'anomenada El Florí Nou.

AAVV (2006) Inventari de Construccions en Sòl no Urbanitzable, Ajuntament de Marganell. AAVV (2007) Pla Especial d'Identificació i Regulació de les Masies i Cases Rurals en Sòl No Urbanitzable Susceptibles de Recuperació o de Preservació, Ajuntament de Marganell. FLORÍ, E. (1947). Obsequi de filial gratitud. Barcelona:Balmes.