El Duc
Centelles

Edats dels Metalls
    XIX-XVIa.C
    C.C.A.A. 5
    Joan Casas Blasi

Es tracta d'una cambra simple, oberta, poligonal, formada per blocs de grans mides, irregulars, conservant la llosa de cobertura in situ. Les mides aproximades són 2,20 metres de llargada per 2 metres d'amplada i la llosa de coberta d'uns 2,40 metres d'amplada per 1 metre de gruix. No conserva túmol. Pel que fa al material arqueològic, s'ha trobat uns pocs fragments ceràmics sense decoració de pastes negroses. D'aixovar cal destacar una conta circular de pecten, fragmentada i dos fragments de valva de pecten. A nivell antropològic es conserven diversos fragments de costelles, tibies i falanges. El fragment de mandíbula inferior, un premolar, 4 peces dentàries i 5 molars d'adult. El megalit es conserva força, gràcies a les lloses irregulars i grans que suporten la llosa de coberta.

El megalit pren el nom de "El Duc" perquè la finca on és situat era propietat del Duc de Centelles.

- TARRADELL, M; PANYELLA, A. (1944). "Un nuevo sepulcro megalítico. El dólmen de El Duc, en Centelles (Barcelona)" Ampuries, vol. VI. CSIC Barcelona, pàgs. 305, 306. 1944.
    - PERICOT, GARCIA, Ll. (1952). Los sepulcros megalíticos catalanes y la cultura pirenaica CSIC Barcelona,.
    - BATISTA NOGUERA, R. (1963). "Sepulcros megalíticos de la comarca de Vic". Corpus de sepulcros megalíticos. IPA. Diputació de Barcelona 1963.
    - ALMAGRO, M; SERRA RÀFOLS, J; COLOMINAS ROCA, J. (1945) Carta Arqueológica de España. Barcelona. CSIC. Madrid 1965. Pag 105