El Cupot de l'Obac
Vacarisses

Urbanització els Caus. Cruïlla entre el carrer dels Cupots i la pista dels Caus a Vacarisses.

Murs consolidats a la part superior. Ha crescut una figuera a l'interior.
    Jordi Piñero Subirana

Cup aïllat enmig d'antics camps i actualment ubicada dintre d'una de les parcel·les de la urbanització dels Caus. Es tracta d'una petita construcció de planta quadrada en un terreny amb lleuger pendent i, per tant, més alta a la part posterior, d'una alçada aproximada de 6 metres. Els murs són de paredat, i la part davantera, per on s'abocava el raïm a l'alçada del camí, es troba lleugerament derruïda i no conserva la porta. L'interior conté el cup pròpiament, de forma cilíndrica i sense revestiment de cairons. A la part posterior té una obertura emmarcada amb carreus treballats i una mena d'arc adovellat que ha perdut la peça superior. A l'interior hi ha el forat corresponent a la boixa.

Segons la tradició oral en aquesta zona hi havia altres cups isolats, com a mínim un altre. Antoni Flotats diu que hi havia un altre cupot es trobava "torrent avall", però cap d'aquests ha estat localitzat.

Els cups d'aquest indret foren construïts pels Ubach, propietaris dels masos Vell i Nou de l'Obac, els quals durant els segles XVII i XVIII van tenir un gran dinamisme, gràcies a l'apogeu de la vinya i altres activitats rurals, com ara l'elaboració de carbó, un forn de vidre i els pous de glaç. Al segle XVIII moltes terres de Vacarisses, i principalment del sector de l'Obac, es convertiren en vinyes. Per l'estalvi en el transport de la verema es construïren aquests cups o cupots separats de la casa, en els quals es trepitjava el raïm i la brisa que deixava era aprofitada per adobar els camps. Tot i que no és habitual l'existència d'aquests cups aïllats, ja que normalment es trobaven a les masies, se'n coneixen altres casos similars, per exemple els que hi ha a la zona de Mura i Talamanca, i a d'altres zones del Bages. Cal dir que l'entorn de l'actual urbanització dels Caus antigament era ocupat per la vinya, fins que la crisi de la fil·loxera, al final del segle XIX, va acabar amb aquest conreu.

BALLBÈ, Miquel (2000). Topònims de Sant Llorenç del Munt i rodalia. Centre Excursionista de Terrassa, p. 73
    FLOTATS, Antoni (1994). Miscel·lània vacarissenca. Ajuntament de Vacarisses, p. 41