El Coronell
Granera

Serrat del Coronell
    A la banda de migdia del terme municipal, entre els serrats del Coronell i de Clapers

Adriana Geladó Prat

Masia aïllada i rehabilitada formada per tres cossos adossats que li confereixen una planta més o menys rectangular. El volum principal presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener perpendiculars a la façana principal, i està distribuït en planta baixa, pis i golfes. La façana principal, orientada a migdia, compta amb un portal d'accés d'arc rebaixat bastit amb maons disposats a plec de llibre. La resta d'obertures es corresponen amb finestres rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes, algunes d'elles amb els ampits motllurats i d'altres amb els brancals fets amb maons. La façana de ponent té un portal d'accés rectangular emmarcat amb carreus de pedra i amb la llinda plana monolítica, i dues finestres al pis també rectangulars i bastides en pedra, una d'elles amb l'ampit motllurat. A la cantonada de migdia d'aquest parament hi ha un contrafort bastit en pedra. La façana de tramuntana del volum principal compta amb un cos adossat de planta semicircular, amb teulada d'un sol vessant. Alhora, adossat a la façana de llevant, hi ha un darrer volum rectangular organitzat en dos nivells i amb teulada d'un sol vessant. Presenta un portal rectangular amb els brancals bastits amb maons i una galeria d'arcs rebaixats emmarcats en pedra al pis. Compta amb un accés d'arc de mig punt de les mateixes característiques també al pis, situat a la façana nord i amb accés des de l'exterior mitjançant unes escales d'obra. En darrer terme, adossat a l'extrem de ponent del parament, hi ha un petit volum rectangular amb teulada d'un sol vessant i organitzat en un nivell. La construcció presenta els paraments arrebossats. El conjunt arquitectònic es complementa amb diversos volums aïllats destinats, en origen, a les tasques agrícoles. A la banda de ponent destaca un seguit de quatre cossos adossats organitzats en un sol nivell, amb teulades d'un sol vessant. El de la banda de llevant ha estat rehabilitat, mentre que el del seu costat conserva un portal d'arc rebaixat bastit en pedra.

Dues de les imatges s'han extret del Projecte del Pla especial de catàleg de masies, cases rurals i altres edificacions del municipi de Granera, elaborat l'any 2016.

La construcció apareix mencionada en un llistat de l'any 1880 amb els noms de les cases de la zona sud (que anteriorment es corresponia amb el quarter d'occident), els números i els seus propietaris. El Coronell tenia el número 1 i era propietat de "Jayme Clapers". En un mapa confeccionat l'any 1922 pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de Catalunya, el qual està basat en un original elaborat per l'Instituto Geográfico y Estadístico espanyol, la construcció apareix mencionada com "Cal Coronell" (Pont, 2016: 48).

GARCIA-PEY, Enric (2004). Granera. Recull toponomàstic. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Institut Cartogràfic de Catalunya, p. 42. "Granerí,saps on és?". La Granària, 38, 2016, p. 35. "Granerí,saps on és?". La Granària, 39, 2016, p. 32. "LListat del districte municipal de Granera. 1 de gener de 1880". Fons documental de l'Arxiu Municipal de Granera. PONT MONTANER, Ferran (2016). Projecte del Pla especial de catàleg de masies, cases rurals i altres edificacions del municipi de Granera. Document d'aprovació inicial. Barcelona: Diputació de Barcelona, Àrea de Territori i Sostenibilitat, p. 48, 177-184 [Inèdit]. Http://www.moianes.net/ [Consulta: 18-04-2019].