El Conier
Taradell

IX-XVIII
    Es troba en estat ruïnós.
    BI.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

El Conier és una masia d'origen medieval que va ser reformada entre els segles XVI i XVIII. Originalment constava de planta baixa, pis i golfes i tenia la coberta a quatre vessants tot i que en l'actualitat es tracta d'una ruïna consolidada.
    És de planta rectangular i tenia tres crugies. Només es conserva el nivell de la planta baixa, amb el portal d'arc de mig punt adovellat com a única obertura destacable. A l'interior s'hi observa part de l'escala que pujava al pis. El parament dels murs és de pedra lligada amb argamassa, amb restes de l'arrebossat de morter de calç i amb carreus escairats de notables dimensions a les cantonades.

A l'interior hi havia un oratori dedicat a Sant Joan Baptista.

El monte Conillario està documentat des del segle IX. En concret, consta dins les afrontacions d'un llegat, que feu en el seu testament de l'any 988 Adalbert, a l'església de Sant Genís de Taradell. A principi del segle XVII hi va viure l'últim hereu, Gabriel Coniller. L'any 1615 fou venut al ciutadà honrat de Vic, Joan Francesc Brossa.

JUNYENT, E. (1980). Diplomatari de la Catedral de Vic. Vic: Patronat d'Estudis Osonencs i Publicacions de l'Arxiu, Biblioteca i Museu Episcopals de Vic.