El Colomer
Castellbell i el Vilar

  Bages
  Sant Cristòfol
  375

  Coordenades:

  41.63703
  1.82564
  402191
  4610143
  Número de fitxa
  08053 - 77
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Medieval
  Modern
  Segle
  XV-XXI
  Estat de conservació
  Bo
  Reformada recentment amb criteris no respectuosos amb l'arquitectura tradicional.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  002309600DG01A0001JK
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  Mas situat al veïnat de Sant Cristòfol, a mà esquerra pujant per la carretera BV-1122, en el punt quilomètric 3,100. Es tracta d'un edifici de grans dimensions, que durant el segle XX va quedar abandonat i es va anar ensorrant amb el pas del temps.
  La masia està construïda en un aterrassament, entre el rasot del Colomer i el rasot de Morrolius, que desaigüen a la riera de Marganell. Està envoltada de camps de conreu.
  És de planta rectangular, amb l'entrada a la façana orientada tramuntana. La coberta és a dues aigües, de teula àrab i el carener paral·lel a la façana principal. Consta de planta baixa, pis i golfes, completada amb altres edificacions auxiliars: un garatge amb terrat obert a mà esquerra al qual s'hi accedeix per la banda sud i una porxada amb un total de cinc arcades i una terrassa coberta a la planta pis amb bigam de fusta a l'oest. La teulada que la cobreix és el resultat d' un allargament de la coberta del cos principal.
  Les obertures de la façana principal com la orientada al sud es distribueixen de forma regular, respectant una certa simetria.
  La façana principal té un annex adossat amb la sortida al terrat des de les golfes, i una marquesina amb bigues de fusta i teula àrab que protegeix l'entrada a la casa. La construcció és de maó amb recobriment de pedra vista.

  El Colomer, ha estat reformat modernament. Els nous propietaris han adaptat el mas a les necessitats actuals. Les corts, paller i altres annexos observats en una fotografia extreta del llibre de Montserrat Enrich han desaparegut.

  Es tracta d'un dels masos més antics del terme, segons la documentació.
  Fins els anys 80 hi vivia un dels darrers pastors del municipi

  COL·LECTIU PROMOTOR DE "EL BROGIT" (1980). El pastor; El Brogit, núm. 4, abril de 1980; pp.1.
  ENRICH i VILADOMS, Montserrat (2011). El poble de Sant Cristòfol. El cor del poble. Els últims 25 anys a Sant Cristòfol. Pàg. 129Ed. Sant Cristòfol Books.