El Colom Gros
L'Esquirol

Sant Martí Sescorts
    Pel camí que surt de la carretera de Vic a Camprodon C-153 a l'alçada del Bosc de l'Esquenera.

Virgínia Cepero González

Masia de planta rectangular, que consta de planta baixa, planta pis i golfes. La coberta és de teula àrab, a dues vessants, i el carener perpendicular a la façana, que es troba orientada a migdia.
    Les obertures són de disposició asimètrica, de pedra treballada.
    Els murs són de pedra lligada amb morter de calç, arrebossats.
    La façana presenta adossat un cos de porxos en planta baixa i terrassa en planta pis.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals del POUM 2008: M10.
    Segons una història oral recollida per Xavier Roviró, l'hereu del Colom va aconseguir acabar amb el "dret de cuixa" que tenien els frares de Sant Pere de Casserres (ROVIRÓ, X. 2014:13).

La casa del Colom Gros es relaciona amb el famós militar Bac de Roda, que va lluitar en la Guerra de Successió, com a cap dels Miquelets.
    Segons una cançó tradicional catalana, recollida per Manuel Milà i Fontanals (vegeu bibliografia), els soldats borbònics van anar a buscar-lo al Colom Gros per a detenir-lo, però allà no el van trobar.
    Bac de Roda va ser condemnat a mort i penjat a Vic el 2 de novembre de l'any 1713.

FENOY, E.; PANADÈS,J. (2007). Catàleg de masies i cases rurals. Inventari d'edificacions en sòl no urbanitzable. POUM. L'Esquirol: Ajuntament de L'Esquirol.
    MILÀ i FONTANALS (1853) Romancerillo catalán. Edició de Joan Antoni Paloma, Romancer català (1980). Barcelona: Ed. 62-La Caixa, p.25-26.
    ROVIRÓ i ALEMANY, X. (2014). El Camí ral de Vic a Olot: itinerari i històries. Sant Vicenç de Castellet: Farell Editors, p. 13.