El Clapers
Moià

Es troba en una plana però està situada en un punt elevat. Prop del riu Sec i del Torrent del Gai.

XVI
    Finques Cabanes, SL
    Cristina Casinos

Masia de planta rectangular de tres pisos més golfes i teulada a dues vessants amb ràfec de quatre filades mixtes (teula, rajola, teula, rajola) decorada amb rombe vermell sobre fons blanc. L'accés a l'edifici es fa per una portalada a dues vessants que als laterals conserva els murs que emmurallen els diversos edificis. D'aquesta es passa al barri on es distribueixen més de cinc coberts. L'accés a la masia és per una porta d'estil clàssic encarada al sud.
    Al carreu que forma la clau de la llinda hi ha un escut en que s'observa un crismó sobre el que sembla una lletra " B " molt decorada. A la punta destra de l'escut hi ha inscrit en baix relleu la data: " 1577 " on els números estan disposats al revés. A l'esquerra d'aquest escut hi ha pintat en negre el Nº 10 emmarcat amb motius vegetals de color vermell i negre. A la banda inferior d'aquest número hi ha un altre: Nº 13; en pintura negra el qual no s'observa amb molta claredat.
    La porta dóna accés a un vestíbul amb volta de canó feta amb carreus de pedra i paviment enllosat original, des del qual es distribueixen les estances. A la façana sud i sobre la porta d'accés hi ha un balcó i set finestres, totes amb muntants de carreus regulars de gres amb motllura perimetral i ampits motllurats, una d'elles té l'arc ogival i un altre un baix relleu en el que s'observen les sigles: IHS (Jesús) acompanyades d'una creu de Malta, emmarcades per un marc semicircular que es troba dintre d'un marc rectangular decorat als angles amb motius vegetals.
    A l'angle sud-oest del tercer pis de la façana de ponent, hi ha restes de la base d'una antiga torre de defensa i a la part central de la façana hi ha annexat un cos de planta rectangular i teulada a una vessant que arriba a l'alçada del segon pis, la comuna. A l'esquerra d'aquest hi ha un petit cobert que havia estat forn de pa, actualment tapiat com dues de les finestres amb ampit motllurat.
    Al mig de la façana de tramuntana hi ha un cos rectangular d'uns 2 x 5 m de carreus regulars amb un ampit homogeni de lloses que el decoren on es troba situat el pou de forma circular i que encara conserva l'estructura de fusta amb la corriola de ferro per extraure aigua, tasca que encara realitzen els masovers tot i que tenen aigua corrent provenint del poble. La planta rectangular correspon a una terrassa que sota del nivell del terra acull una cisterna que continua recollint aigua de la pluja per un sistema de canalització antiga. Les sis finestres d'aquesta façana són d'estil clàssic amb carreus de gres gris i ampit motllurat. La porta d'accés a la terrassa té inscrita la data: " 1773 " molt possiblement la data d'una de les reconstruccions de l'edifici.

La família Clapers ja està documentada al s. XVI però se suposa que la masia és més antiga, tot i que l'estructura que té en l'actualitat és de mitjans del s. XVIII.

Tarter i Fonts, R(2007), font oral.
    Ubals i Picanyol, D (2001); " Les Masies de Moià ". Pàg. 60. Moià.