El Cellers
Avinyó

Avinyó
    200 m a l'est de Vilagonella

Està en ruïnes
    Marc Cucurella Pinilla

Masia que consta de planta baixa i un pis amb una superfície aproximada de 200 m2. La coberta era de dues vessants que feien el desguàs a les façanes laterals. L'acabat exterior és de pedra vista en general, però també hi ha alguns murs de tàpia. La porta és amb llinda de pedra i les obertures són emmarcades amb pedra carejada. No s'observen ampliacions ni modificacions recents. A l'exterior en front de la façana principal hi ha una tina de pedra deteriorada. Se situa en un entorn rural envoltada de camps de conreu i bosc.

Durant el període de creixament de l'economia de la zona degut a l'increment de la producció de la vinya, just abans de la fil·loxera, el Bages i, Avinyó en particular, van esdevenir una zona clau de progrés. És, doncs, en aquest període on es creen forces masies que, un cop aparegui la crisi econòmica, hauran de quedar buides, són els famosos masos rònecs. Aquestes masies són les que trobem avui dia en un estat de ruïna.

- TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.