El Cel de Cruells Perafita

Osona
Sector sud del terme municipal
A 550 metres per pista forestal de la carretera BV-4601, punt quilomètric 20'250.

Coordenades:

42.02901
2.12564
427620
4653367
08160-12
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
XVIII-XX
Bo
Legal
Normes Subsidiàries de Perafita. 1991.
Sí, IPA. 23.302
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 011A00005
Jordi Compte i Marta Homs

El Cel de Cruells està situada en un punt elevat al sud de Santa Margarida de Vilaltella i prop de la carretera BV-4601. Es tracta d'un petita casa de planta rectangular, formada per planta baixa i un pis, amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior. Els murs de la planta baixa estan construïts amb maçoneria de pedra i els del primer pis amb obra, fruit de l'ampliació de la casa a mitjans del segle XX. Tota ella està arrebossada, sense pintar, la qual cosa no permet veure les llindes de les obertures.
La façana principal, orientada al sud, presenta a la planta baixa un portal d'accés a l'habitatge i un altre que condueix a les corts. A l'esquerra de la façana s'obre una finestra. Al primer pis hi ha tres finestres.
La façana est presenta una finestra a nivell de primer pis i un cos adossat que domina la planta baixa, de teulada d'una vessant i amb diverses obertures modernes.
A la façana nord hi ha dues finestres a nivell de planta baixa i una finestra la primer pis; i la façana oest presenta un portal i dues finestres a la planta baixa i dues finestres al primer pis. Uns metres al davant d'aquesta façana hi ha estreta estructura agropecuària de planta baixa, construïda amb murs de maçoneria de pedra i teulada d'una sola vessant.

Prop de la masia, uns metres al sud, hi ha un punt geodèsic.

Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Perafita. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya. 1991.