El Castellot
Montseny

  Vallès Oriental
  El Pedró
  Emplaçament
  Des de Can Cervera

  Coordenades:

  41.77107
  2.38884
  449204
  4624539
  Número de fitxa
  08137 - 129
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Medieval
  Estat de conservació
  Dolent
  En queden restes escadusseres.
  Protecció
  Legal
  BCIN
  National Monument Record
  Decret de 22 d'abril de 1949
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08136A008000110000RI
  Autor de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

  Al cim del Pedró, situat a l'oest de Can Cervera, s'hi localitzen algunes restes que s'han identificat com el Castellot. Es tractaria d'una construcció defensiva que actualment s'identifica com un túmul i diverses pedres disperses al voltant.

  Algunes fonts l'identifiquen com el Castell de Miravalls. És un dels castells que als segle XI formaven part de la Baronia de Montseny, juntament amb el de Palafolls i Montpalau i el de les Agudes. Amb aquest últim, sempre apareixen units dins del mateix domini. Entre els segles XII i XIV estava sota el domini de la família Sesagudes, més tard Montseny, Montclús i Cabrera. L'any 1273 el castell de Miravalls ja consta que està en ruïnes, tot i que segueix constant a la documentació escrita. Després de molt de temps aterrats, a principi del segle XX l'arquitecte Josep Maria Pericas en va intentar trobar, sense èxit, la situació exacta. Mossèn Antoni Pladevall apunta a que el castell de Miravalls podria trobar-se a les roques del Castellar, sobre el Collet de Santa Helena.

  Inventari del Patrimoni Construït del Parc del Montseny. Pla Especial del medi natural i del paisatge del Parc del Montseny. Diputació de Barcelona i Diputació de Girona. Any 2008.

  PLADEVALL, A. (1990). "El Montseny a l’època medieval: dominis i jurisdiccions". Revista de Girona, Núm. 141.