El Castellot
Montseny

Des de Can Cervera

En queden restes escadusseres.
    National Monument Record
    Decret de 22 d'abril de 1949
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Al cim del Pedró, situat a l'oest de Can Cervera, s'hi localitzen algunes restes que s'han identificat com el Castellot. Es tractaria d'una construcció defensiva que actualment s'identifica com un túmul i diverses pedres disperses al voltant.

Algunes fonts l'identifiquen com el Castell de Miravalls. És un dels castells que als segle XI formaven part de la Baronia de Montseny, juntament amb el de Palafolls i Montpalau i el de les Agudes. Amb aquest últim, sempre apareixen units dins del mateix domini. Entre els segles XII i XIV estava sota el domini de la família Sesagudes, més tard Montseny, Montclús i Cabrera. L'any 1273 el castell de Miravalls ja consta que està en ruïnes, tot i que segueix constant a la documentació escrita. Després de molt de temps aterrats, a principi del segle XX l'arquitecte Josep Maria Pericas en va intentar trobar, sense èxit, la situació exacta. Mossèn Antoni Pladevall apunta a que el castell de Miravalls podria trobar-se a les roques del Castellar, sobre el Collet de Santa Helena.

PLADEVALL, A. (1990). "El Montseny a l’època medieval: dominis i jurisdiccions". Revista de Girona, Núm. 141.