El Castell
Cabrera de Mar

Barroc
    XVII-XX
    POUM-34
    Marc Guàrdia i Llorens

El conjunt del Castell està format per la masia, dues edificacions rurals i el magatzem. La masia presenta una tipologia canònica amb un volum de tres cossos, que desenvolupen planta baixa i pis. La coberta té una teulada a dues aigües, amb el carener paral·lel a la façana, fet que allibera la façana principal dels timpans, que es troben a les façanes laterals. Destaquen els elements característics, com la porta dovellada d'arc de mig punt, un portal amb gran llinda i les finestres rectangulars remarcats amb llindes i brancals de pedra. Al cos central es conserva un rellotge de sol rectangular, amb gnòmon de vareta.

També conegut pel nom de Can Català d'Agell.

La informació més evident, a nivell cronològic, ens l'aporta un parell de dates gravades a la mateixa masia, ja que no tenim evidència documental de l'antiguitat d'aquesta edificació. Sobre la dovella que fa de clau del portal rodó hi trobem la inscripció JOA PAV RAMO 1708 (Joan Pau Ramon 1708). També hi ha una inscripció un pèl anterior, en una biga d'una premsa a l'interior, amb la data de 1691.
    El Castell forma part del nucli d'Agell, a redòs de l'ermita de Santa Elena, juntament amb el masos de Ca l'Aimeric, Can Mallol, Can Tatay, Can Sagrera, Can Puig, Can Casals, Cals Frares i Can Cassadó.

ESCURA I DALMAU, X. (2007): Cabrera de Mar. Imatge i Memòria. Ajuntament de Cabrera de Mar, pàgs. 196.
    MODOLELL, J.M. (1993): Cabrera de Mar. Castell de Sant Vicenç o de Burriac. Síntesi històrica. Edicions l'Aixernador, Argentona.