El Casalot
Navàs

    Bages
    Sector central del terme municipal. Antic terme del castell de Castelladral. Parròquia de Sant Miquel de Castelladral.
    Emplaçament
    Carretera de Castelladral a Serrateix (direcció nord), uns 1.800 m fins a la Casa Nova del Castell. Aquí prendre camí a l'esquerra uns 700 m fins al camp.
    605

    Coordenades:

    41.91055
    1.78103
    398906
    4640563
    Número de fitxa
    08141 - 385
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Medieval
    Segle
    XI-XV
    Estat de conservació
    Regular
    L'estat de l'habitatge del mas és desconegut, possiblement força arrasat. Els elements excavats a la roca es conserven parcialment.
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 33.BARP. Nivell 1. Integral.
    Pla Especial Urbanístic del Catàleg de Masies i Cases rurals en Sòl no urbanitzable de Navàs, aprovat el 2012, amb el núm. 17 de masies en ruïnes.
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08140A010000120000IW
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Vestigis d’un probable mas medieval que conserva a la vora tines excavades a la roca i altres elements que formaven un espai de treball destinat a l’elaboració del vi i potser també de l’oli. El jaciment es troba a l’extrem d’un camp de conreu, situat en un contrafort a ponent de la Serra de Castelladral. Al sud-oest de l’esplanada, al costat del camp, els enderrocs són abundants i formen un petit monticle entre l’espessa vegetació en el qual s’insinuen possibles murs. Probablement aquí és on hi havia l’habitatge del mas.

    Uns metres a l’oest, en una zona rocallosa que forma una petita cinglera on el terreny comença ja a davallar, trobem els diversos elements excavats a la roca, que estarien aixoplugats per algun tipus de cobert, del qual se’n conserven nombrosos encaixos de forma quadrada a la paret de la roca. Servien per encaixar-hi les jàsseres que sostenien el sostre del cobert. En aquest sector hi trobem les tines i la base d’una premsa.

    Concretament, en una posició més a l’est hi ha dos dipòsits circulars; un de major diàmetre i profunditat i un altre més petit. Ambdós estan connectats per un forat circular, amb restes de morter d’haver estat segellat alguna vegada. Corresponen a una tina de tradició medieval, amb el seu “follador” o funyador, que és la cavitat més petita, on es trepitjava el raïm. 

    Una mica més a l’oest hi ha un altre dipòsit circular que a la paret exterior de la roca té la seva boixa, per on desguassava cap a una pica de decantació que sembla haver estat seccionada o molt erosionada. Probablement es tractava d’una altra tina. Una mica més a ponent, encara, hi ha la base d’una premsa excavada a la roca de planta circular.

    En la fitxa del Catàleg de protecció del patrimoni de Navàs (PEUPIC) es parla també de la base i la mola sotana d’un molí que es conservaven a la part sud d’aquest àmbit.

    CAIXAL, ÀLVAR; VILAMALA, Imma i altres (2018). Pla Especial Urbanístic de protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages). Ajuntament de Navàs. Fitxa 33.BARP