El Casalot
Castellbell i el Vilar

    Bages
    Cau del Saldó
    293

    Coordenades:

    41.63862
    1.83978
    403371
    4610304
    Número de fitxa
    08053-117
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Popular
    Segle
    XVI-XVIII
    Estat de conservació
    Dolent
    Al voltant de la construcció principal es veuen edificis i estructures parcialment o totalment enderrocades que sense una neteja prèvia de la vegetació dificulta enormement la seva interpretació.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08052A014000230000OL
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló i Laura Bosch

    Mas rònec situat al vessant dret del torrent dels Abadals, totalment envoltat pel bosc. S'hi accedeix des de la pista que baixa del Pinsà fins al Burés. Un cop arribats a la font del Clot del Casalot, cal agafar el camí que travessa a mà dreta el torrent, per sobre un cingle, en direcció a la pedrera del Valent i del Sufio. Un cop arribats al primer revolt, a mà dreta, hi ha un corriolet que entremig dels pins hi dona accés. Les restes de la casa que queden dempeus mostren una construcció imponent, de planta baixa, pis i sota coberta o golfes. amb celler i soterrani parcialment excavat a la roca. La coberta era a dos vessants, amb el carener perpendicular a la façana principal. La masia està construïda al damunt d'una zona rocosa, que es perllonga des de la cinglera del mateix torrent dels Abadals. La façana principal presenta, a mà dreta, dos contraforts amb una arcada de pedra que dona accés a l'interior del que semblaria un pati intern. Al costat oposat de la façana, hi ha les restes d'una estança adossada. En accedir-hi, dona pas a mà dreta a un celler amb coberta de pedra formant una volta de canó. Al costat esquerra d'aquesta estanca hi ha uns graons de pedra, estrets i alts que donen accés a la planta superior. Es conserva bona part de les obertures de les estances de la planta pis, amb brancals, llindes i festejadors de pedra molt ben treballada i la boca del forn de pa situat al mur orientat al nord-est. A la part del darrera de la casa hi ha les restes d'altres estances annexes, però l'espessa vegetació n'impedeix l'accés. A les cantoneres de les quatre façanes hi ha carreus de pedra ben treballada.
    Al davant de la casa hi ha el que sembla una feixa reforçada per una paret de pedra que ressegueix la roca mare.

    Segons informació proporcionada pels membres de La Foradada, els propietaris d'aquest mas n'haurien provocat l'enfonsament, molt ben conservat fins fa pocs anys, per tal de que no fos habitat per malfactors i gent de mala vida.

    Joan Valls apunta la possibilitat de que aquest mas fos un dels dos masos rònecs que l'any 1534 haurien format part del mas Abadals: el Lladó i el Figuera. La recerca iniciada per Valls, de moment només permet establir aquesta hipòtesi.

    PUIGDELLÍVOL, Marcel·lí (2015). El Casalot (Els Abadals); dins El Brogit, Periòdic informatiu de Castellbell i El Vilar, 400, maig de 2015, pp.12