El Callarís
Balsareny

Carrer Sant Josep, 52

En estat d'abandonament i amb mostres de deteriorament.
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès construïda probablement a mitjans de segle XX que ha quedat absorbida pel nucli urbà de Balsareny, actualment abandonada i envoltada d’un petit solar erm. Consta d’un cos residencial de planta rectangular irregular (amb planta baixa més dos pisos) que té un cos adossat a llevant i altres cossos més petits al sudoest i a ponent. La casa té la particularitat d’estar obrada íntegrament amb totxo però adoptant la forma i les característiques d’una petita casa de pagès en ple nucli urbà.

La façana principal, encarada vers el nord, es distribueix en base a dos eixos d’obertures, amb un portal rematat amb arc que es situa entremig d’aquests dos eixos. A la façana de llevant es genera un terrat cobert amb porxo al nivell del primer pis. I trobem una eixida de característiques similars en el petit cos adossat a migdia. Cal matisar que la casa és pràcticament tota obrada amb maó però amb l’excepció del petit cobert de ponent i d’un petit sòcol que hi ha a la façana principal, que són de pedra. Pels costats est i sud la casa disposa d’un pati amb dependències de treball que queda tancat per un muret de totxo.

Altres denominacions: Els Porxos

Antigament hi havia una casa anomenada el Callarís que estava situada més enllà del Serrat del Maurici, a ponent. Probablement els seus propietaris eren els mateixos de ca la Minga (a la carretera de Manresa, 12). La casa vella del Callarís fou abandonada i posteriorment la gent se’n duia les pedres i tot allò que podien aprofitar. Els habitants de l’antiga casa devien fundar l’actual, també anomenada Callarís i situada molt més a prop del poble. Això devia ser cap a mitjans de segle XX, segons es pot deduir de la tipologia constructiva de la nova casa. Tot i que no es pot descartar que hi hagués hagut una primera casa de pedra una mica anterior i de la qual n’haurien quedat vestigis molt minsos.

Altres cases de pagès també fetes de totxo en aquesta època i de característiques similars són les Planes de Puigdorca o la Masia. Més tard, amb el creixement del poble la casa de pagès del Callarís, que inicialment estava isolada, ha quedat absorbida pel nucli urbà.