El Cafè
El Brull

Al pla de la Calma, 4 km seguint la pista des de Collformic.

XVI-XIX
    Està en runes.
    Marc Cucurella Pinilla

El Cafè són les restes d'una antiga masia situada al pla de la Calma, més concretament al pla del Cafè. Aquest mas estava fet amb carreus irregulars de pedra vermellosa i teula àrab. En resten drets trossos d'algunes parets. Són parets gruixudes, de gairebé mig metre d'amplada, i l'alçada màxima que s'aguanta dempeus és d'uns 3,5 metres. S'intueixen almenys tres estances diferents. A la paret sud es veuen també les restes d'una porta de fusta, tot i que de ben segur que no era l'entrada principal. A la paret de llevant encara s'aguanta un petit cos d'un sol pis i teulada cap a l'est.

També va ser conegut en un principi com a Casa de les Lloses i més tard com a Cafè dels Carlins.

El nom veritable del mas és el Cafè dels Carlins, que es popularitzà durant les guerres civils del segle XIX. Abans era conegut per la Casa de les Lloses. Diverses fonts discrepen de si era un hostal, un cafè o una masia com tantes d'altres. L'opinió més extensa, però, és que era una masia que al estar ubicada en un lloc de pas molta gent hi feia parada.