El Boix
Muntanyola

Pista de Perdaltes al Boix. Trencant BV.4316. 08505. Muntanyola.

XII-XVIII
    Presenta mal estat
    Anna M. Gómez Bach

Mas de planta baixa, primer pis i segon pis sota teulada, segons informacions orals. Actualment es troba enrunat i cobert per abundant vegetació. Possiblement l'estructura inicial s'hauria ampliat; la tècnica constructiva emprada és la pedra, poc treballada, de mitjanes dimensions, amb un ús abundant del tapial.

El mas Boix, ben ubicat en els Plans del Vilar, s'emmarca amb la reorganització del territori i l'ocupació de noves zones de conreu que tingué lloc durant el segle XVIII, depenent del mas Perdaltes o Oliveres. Juntament amb altres masos, s'establiren en aquesta zona un conjunt de petits propietaris que bastiren petites explotacions agropecuàries destinades a un consum d'abast local centrat en l'autosuficiència. La seva situació privilegiada i isolada va afavorir la seva explotació i la consolidació d'aquest petit establiment, situat a l'extrem oest del municipi, i amb greus dificultats de comunicació terrestre.