El Bellonc
Rupit i Pruit

Carretera C-153, km. 33,5 - Pruit
    Al marge de ponent de la via, a uns 500 metres a migdia del trencant de Falgars d'en Bas

El volum auxiliar està força degradat.
    Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Masia aïllada de planta irregular, formada per tres cossos adossats. El volum principal presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec de plaques ceràmiques sostingut amb mènsules de fusta. Està distribuït en planta baixa, pis i golfes, amb la façana principal orientada a llevant. Majoritàriament les obertures són rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes monolítiques. Les finestres dels pisos superiors de la façana principal tenen els ampits motllurats, mentre que les de la planta baixa estan protegides amb reixes de ferro. La façana de migdia compta amb dues petites finestres bastides amb quatre carreus, mentre que a la de tramuntana no hi ha cap obertura. Destaca el volum auxiliar adossat a la façana de migdia, destinat al bestiar. És de planta rectangular, amb teulada de dues vessants i organitzat en un sol nivell. Presenta obertures rectangulars emmarcades amb carreus de pedra i alguna espitllera. La part de migdia del volum està formada per un cobert obert i protegit amb un sostre de bigues de fusta.

La construcció està bastida amb pedra desbastada de diverses mides lligada amb morter i disposada en filades. Les cantonades estan embellides amb carreus de pedra i s'observen diverses reparacions en els paraments efectuades amb maons.

Altres noms relacionats amb l'edifici: el Vallong.

Aquesta masia era un dels antics hostals que hi havia a peu de carretera.

CROSAS, Carles; SOLÀ, Joan; DOMINGO, Gemma (2014). Catàleg de béns a protegir. Text refós. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rupit i Pruit. Consultat 12 novembre 2020, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm identificació R19.

CROSAS, Carles; SOLÀ, Joan (2014). Catàleg de masies i cases rurals. Text refós. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rupit i Pruit. Consultat 12 novembre 2020, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. identificació M28.

Gran geografia comarcal de Catalunya. Osona, Ripollès. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993, vol. 8, p. 212.

PARÉS I GANYET, Quirze (1985). La despoblació rural i les masies del Collsacabra. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 374.