El Barracot
La Pobla de Claramunt

Al límit nord-est del terme municipal de la Pobla de Claramunt, tocant amb el terme de Castellolí.

La casa està rehabilitada.
    Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable.
    Jordina Sales Carbonell

Es tracta de la única edificació del petit nucli dels Masets (ja dins el terme municipal de Castellolí) que es troba per molts pocs metres ja dins el territori del terme de la Pobla de Claramunt. Ubicat al to costat del torrent del Forn del Moner, el nucli dels Masets té l'origen en una antiga gran masia, de la que l'anomenat "Barracot" en seria en origen un cobert o construcció auxiliar més.
    Aquest barracot es començà a ampliar i a habilitar com a habitacle en un moment donat, i actualment és una edificació de planta rectangular d'uns 200 m2, amb planta baixa i pis més coberta a una sola aigua. Les parets de càrrega són de pedra irregular i a la seva part posterior té una ampliació en planta baixa. Se li annexa un volum de magatzem d'uns 25 m2.

Aquesta antiga barraca avui convertida en casa, de la que no se'n té constància de noticies documentals publicades, pertany al petit nucli dels Masets de Castellolí, el qual apareix ja documentat el 1688, quan Ramon Marbres obtingué un permís del duc de Cardona i senyor de Claramunt per construir-hi una casa anomenada ‘maset de Marbres' al cadastre de 1736, i ‘mas Castellar' al capbreu de l'any 1760.

-AJUNTAMENT DE LA POBLA DE CLARAMUNT (2013): Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable, La Pobla de Claramunt, fitxa M07.
    -CEPERO GONZÁLEZ, Virginia (2017): "Castellolí", Mapa del Patrimoni Cultural de Castellolí, Diputació de Barcelona, Barcelona.