Edifici equipament públic E4A
Sant Vicenç de Torelló

Colònia Borgonyà
    A llevant de l'edifici industrial E1

BCIL (PMU-1 Borgonyà , DOGC 24/04/2006)
    Antoni Rodríguez Fernández / Marta Lloret Blackburn

L'edifici equipament públic E4A està situat a llevant de l'edififci industrial E1 del complex industrial de Borgonyà, al costat del canal. És una nau de planta rectangular que es composa de tres cossos allargats orientats de ponent a llevant, cadascun amb la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. El cos orientat a migdia està construït sobre el canal, aprofitant el mur de contenció del mateix, que es troba atirantat a la part superior. Els cossos de migdia i tramuntana s'obren a la part frontal amb tres finestres d'arc rebaixat emmarcades amb ceràmica, mentre que al cos central hi ha dos grans pòrtics d'arc de mig punt ceràmic. A la façana de migdia, les obertures són de les mateixes característiques que les primeres i es distribueixen de forma regular. La resta de façanes queda tapada per una ampliació posterior, que es correspon amb la fàbrica 4B. La decoració ceràmica de les cornises, angles, ràfec i obertures ressalta per sobre del parament de maçoneria.

Va ser construït a finals del segle XIX, durant els primers anys de funcionament de la colònia Borgonyà. Era un edifici destinat a la sala de calderes, pel que al seu costat es va instal·lar la xemeneia per on sortien els fums. Durant la dècada de 1940 es va ampliar, amb la nau denominada 4B.

COLOMER, P. [et al.]. (1996). Borgonyà: una colònia industrial del Ter (1895-1995). Vic: Eumo Editorial.