Edificacions de la plaça de Bartomeu i Pere Selva
Corbera de Llobregat

  Baix Llobregat
  Pl. de Bartomeu i Pere Selva
  Emplaçament
  Part alta del nucli urbà de la vila

  Coordenades:

  41.41765
  1.92199
  409912
  4585683
  Número de fitxa
  08072-59
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Catàleg Municipal, 2005, núm. 60
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Diversos
  Autor de la fitxa
  Agustí G. Larios, Helena Garcia Navarro

  Conjunt d'edificis al voltant d'una plaça de forma irregular i en pendent situada al peu de l'edifici del casal de Santa Magdalena («Castell de Corbera»), façana de ponent, i de les façanes de les cases del començament del carrer Major. S'hi accedeix des de la confluència dels carrers Raval i Andreu Cerdà, i és el punt de partida dels carrers Major i del Canigó. El conjunt es completa amb dues fonts: la del Magraner, de pedra molera vermella característica, en un espai tancat i ajardinat separat del trànsit rodat, i una altra adossada a la paret de can Dispanya. D'entre els edificis que conformen la plaça destaquen cal Cafeter i cal Dispanya.

  Malgrat les seves reduïdes dimensions, és el lloc on hi ha dos dels establiments més antics de la vila: la fusteria de cal Pere Pau (fundada el 1828) i cal Dispanya (botiga de queviures situada al lloc on antigament hi havia hagut una fonda i una botiga).

  Els germans Bartomeu i Pere Selva van cedir la casa de la seva propietat a peu del castell per construir-hi l'Hospitalitat de Santa Magdalena en els segles XIV i XV. En aquest indret acabava el recinte del castell, i l'origen de la plaça es pot considerar postmedieval i constitueix l'inici de l'expansió vilatana en direcció a Vilafranca (pel carrer del Raval) i Barcelona (carrer Andreu Cerdà).

  RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1995). «Fitxa del Pla especial del catàleg de patrimoni arquitectònic i natural de Corbera de Llobregat». Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat.