Dutxes dels encarregats de la Mina Nova de Coll de Pradell
Vallcebre

Coll de Pradell

L'edifici resta intacte
    BCIL, aprovat el 06/03/19 pel Consell Comarcal
    OPC - María del Agua Cortés Elía

Resta una edificació de planta rectangular, molt petit, fet de maons, bigues de formigó i sostre de volta catalana, amb porta de fusta i una finestra amb reixa.
    Aquest edifici acollia la dutxa dels encarregats. Hi havia unes dutxes molt bàsiques i senzilles amb aigua freda reservades només pels encarregats de la mina.

L'empresa Carbones Mari S.A. explotà carbó a Coll de Pradell entre 1936 i 1962, arribant a tenir treballant unes 200 persones, algunes que havien optat per fer el servei militar a la mina. L'explotació Enriqueta es va explotar entre 1936 i 1955, i la Mina nova entre 1949 i 1962. Els anys 1970 va començar la davallada en l'explotació del carbó a la zona, que va acabar amb el tancament de les mines de Vallcebre i Fígols, i finalment l'any 2005 amb el tancament de l'explotació de Carbones Pedraforca S.A. Que va ser la darrera mina en funcionament a la comarca.

ORIOLA, Josep i SOLER, Ramon (1997). Relleu fotogràfic de les mines del Berguedà. Berimprès SL.
    Cortés Elía, María del Agua (2017) Expedient per a la declaració de les antigues instal·lacions mineres de Coll de Pradell com a Bé Cultural d'Interès Local BCIL. Diputació de Barcelona.