Dues moles a l'església de Sant Esteve
Ripollet

  Vallès Occidental
  Nucli urbà de Ripollet (08291)
  Emplaçament
  c/ Sagrera, església parroquial Sant Esteve de Ripollet, c/ Padró, 7

  Coordenades:

  41.49708
  2.15541
  429505
  4594284
  Número de fitxa
  08180 - 62
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Segle
  XII
  Estat de conservació
  Bo
  Caldria examinar les pedres per establir el seu origen.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA, ACCN:27593
  Accés
  Fàcil
  Estructural
  Titularitat
  Privada
  Bisbat de Barcelona, Carrer del Bisbe 5, Barcelona (08002)
  Autor de la fitxa
  J Douet

  Dues pedres arrodonides amb forats centrals, possiblement antigues moles o pedres pollegueres, incorporades als murs de l'església i visibles des del carrer de la Sagrera. Una és a l'absis i l'altra al mur est de la nau nord. Fan uns 50 cm de diàmetre, i són de color vermellós i bru .

  Les dues pedres són petites i possiblement tenen el seu origen en un molí fariner medieval bé en una porta d'algun edifici d'importants dimensions, la qual cosa ofereix un valor arqueològic local important.

  Els molins fariners medievals tenien una roda horitzontal o rodet instal·lada directament sota la mola. La pressió de l'aigua es convertia en moviment rotatori del rodet, que tenia una força d'uns 0,5 CV. Un arbre o eix comunicava el moviment directament a les pedres o moles a la sala superior. La mola era un joc de dues pedres de fins a un metre i mig de diàmetre. La pedra inferior era fixa mentre que la de dalt estava connectada a un eix que li transmetia moviment. Una polleguera és una peça de pedra, ferro, o una altra matèria dura, amb un ull o un clot pel qual passa i gira un piu o l'extrem d'un eix de rotació o d'un arbre d'una porta, d'una barrera, d'un motor, d'una turbina, etc.

  SÁNCHEZ i GONZÁLEZ, M "Els molins de la conca inferior del riu Ripoll (S. X-XVIII) (1): molins fariners". Arraona (Sabadell). 24, primavera de 2001. p. 9-20. SÁNCHEZ i GONZÁLEZ, M "Els molins de la conca inferior del riu Ripoll (S. X-XVIII) (2): molins drapers i paperers". Arraona (Sabadell). 25, tardor de 2001. p. 11-26.