Dolmen del Samuntà
Súria

Camí rural de cal Planés a Riols
    Al costat de la riera d'Hortons

Edats dels Metalls
    Regular
    La llosa que es veu està en bon estat, però no es veu la resta del possible dolmen que es troba semi soterrat
    Inventari del Patrimoni Arqueològic
    CCAA 11685
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Al costat del camí empedrat de cal Planés a Riols, un cop travessada la riera d'Hortons, s'aixeca al costat esquerre del camí una gran llosa de pedra alçada verticalment, com si es tractés d'una estela. La part visible de la mateixa és de 2'90 metres de llargada per 40 cm d'amplada. La llosa sembla trobar-se sobre una estructura de pedra seca i prop d'ella se'n veuen altres, la qual cosa ha portat a pensar que podria tractar-se de les restes d'un possible dolmen.

Informació oral d'Albert Fàbrega i Isidre Suades

CASTELLANO, Albert; FONTS, Jordi; LEÓN, Joan (eds) (1999) Sender de Súria. Volta al terme municipal. Variant de Coaner. Variant dels llacs d'Argençola, Súria, Centre Excursionista de Súria.

CATÀLEG (inèdit). Catàleg del Grup de Recerca i Conservació del Patrimoni del Centre Excursionista de Súria.

FÀBREGA I ENFEDAQUE, Albert (2000) "Nous megàlits al Bages" Dovella, Núm. 67, pp. 26-33, Manresa.

INVENTARI (2000) Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya. Carta Arqueològica. Súria (Bages). Barcelona, Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Direcció General del Patrimoni Cultural. Servei d'Arqueologia.