Dolines de Campgràs

Zona de Campgràs
    Itinerari del GR-92 al nord de La Pleta.

Sense data
    Departament de Medi Ambient i Habitatge. Av. Diagonal, 523-525. 08029-Barcelona.
    Laia Massansalvador Soler

Les dolines -típiques formacions càrstiques- són depressions circulars del terreny en forma d'embut i amb diàmetres que van des d'1m fins a 100m, generalment decamètrics. Es formen per la dissolució de la roca en diàclasis i fractures que s'intercepten, o per col·lapse d'una cavitat subterrània. Es reconeixen per la forma circular i perquè s'hi acumulen argiles de descalcificació, l'anomenada terra rossa, que sovint és aprofitada per conrear, ja que és dels pocs llocs on hi ha sòl al massís. Aquestes argiles provenen de la barreja amb els carbonats de les calcàries en el moment de la seva formació. En dissoldre's la calcària, queda aquesta resta argilosa rica en òxids de ferro. Les dolines són molt abundants al Campgràs i a la Morella.

La dolina de Campgràs és la més destacable, amb una superfície aproximada 360.000 m2

LASCURAIN GOLFERICHS, Josep( 1989). "Del garraf blanc al garraf negre. Una aproximació a l'ecologia de camp. Guia i quadern de treball". Gavà: Museu de Gavà.