Document de l'any 1012
Sant Adrià de Besòs

Sant Adrià de Besòs

XI
    Cultural
    Arxiu Capitular de la Catedral de Barcelona
    Jordi Montlló Bolart

Document més antic que fa referència a Sant Adrià de Besòs, conservat en el diplomatari de l'Arxiu Capitular de la Catedral de Barcelona. Es tracta del pergamí ACB, perg.1-1-1189. Original, que mesura, 326 x 422 mm. El document presenta diversos forats a la part dreta. Al verso : "Carta comutationis de Lifiano" (s.XI); "Antiquit. I - 48"; "1012" (Mas) (F-B). Caplletra "E" ornamentada: 21 mm. ACB, LA.I, n. 48, f. 26a-27a. Rúbrica: "Deusdedit episcopus et totus conventus Barchinone dederunt Canonice terras, vineas, mansos, molina et multa alia inferius anotata." Interior recto: "n. 48" (Caresmar). Exterior verso: "Gramenet" (s. XVIII). Inter columnas verso: "Anno Domini 1012" (s. XVIII). Caplletra "E" ornamentada: 5 línies. Regest: MAS, Notes, vol. IX, p. 133-134, n. 310. Ed.: PUIG, Episcopologio, ap. XXX, p. 370-371. Regest: Deodat, bisbe de Barcelona, i els seus canonges fan donació a favor de la Canònica de la Santa Creu i Santa Eulàlia de Barcelona de diverses terres, vinyes, horts, arbres, pastures i prats i d'un molí, situats vora el riu Besòs, Badalona, Llefià, Sant Adrià i Gramenet. Transcripció en llatí del pergamí: Eclesiarum magistros instruimur exemplis ut rebus Sanctis Dei baselicis custodiendo servemus et servando sollicite unice augeamus, quatinus dogmam christianorum semper /2 proficiat aucta et apostolica exempla in dilectione fraterna amplificet in gracia.a Ideo, in Dei nomine, ego Deusdedit e_piscopus, simul cum fratres meos kannonicos Sancte Crucis Sancteque Eulalie /3 seu et omni clero eiusdem contubernationis gradu subiecto, nos simul in unum, donatores ad ipsa Kannonica summus nuperrime instituta, videlicet, in sede prelibata sub hordinationeb de /4 domno et venerabili condam Aetiic pontiffici,d adhornante domno Raimundo comiti coniuxque ipsius, domna Herminsindis, gratia Dei comitissa, locupletante. Donamus ei predia paulatim /5 separata, id sunt, terras, vineas, ortos cum arboribus, pratis, paschuis,e aquarum variis decursibus, glebariis, molinariis vel caput aquis et molinum unum cum omni eius usilia et utensilia, /6 que nunc sub nostro benefitiof tenet Borrellus, ausonensis e_piscopus, nostraque munificentia. Et alias terras semotim positas, id est, petia unag de terra qui est in termine Bisoceo, iusta vineam Sinderedi et iusta terra /7 que fuit de condamh Steges, et terra de Maria et Sancti Petri cenobii seu in vinea de Richario. In alio loco continet huius munificentie oblatio ipsa Archa vocitata cum suos terminos et suas affrontationes. /8 Et ad ipso Portello continet alia terra iusta vinea de Amato et terra qui fuit de condami Laudor. Et in alio loco continet terra iusta terra de condamj Landerico. Et in alio loco ad Civolas, ad ipsos /9 Molliones, continet terra iusta terra de Maria. Et in alio loco continet terra iusta terra de Maria. Et item continet terra iusta casas de Maria. Et ad ipsa valle1 vicecomitale2 continet /10 terra iusta terra de Sancta Maria de Bitulona et de Adeleva.3 Est item alia terra iusta terra de Petro presbitero. Et in Batipalmas continet terra iusta terra de Petro presbitero et vinea de Bonutio. Et /11 in alio loco continet terra iusta terra de Goltredo et iusta terra de Maria. Et item continet bovada una de terra in locum Nimfianum iusta terra de Amato. Est ibidem vinea una iusta vineas /12 de Sancti Petri cenobii. Et alia vinea continet locum iusta vineam qui fuit de condamk Sinderedo. Et item in valle vicecomitale continet petia una de terra iusta terra de Adeleva femina. / /13 Advenit nobis he_c omnia prelibata ad me presul per successionem patruelis mei, cui sit requies, condam Sunifredi achi-presbiteri, cognomento Lupeto, qui concessit partem ex iam dicto /14 alaude ad victu pauperum vel peregrinorum. Quem postea re-tinuit Etius condam,l episcopus dive memorie, in suffragatione eiusdem nostre matris ecclesie, absque cuiusque rebellionis scandalo /15 et impeditionis obstaculo, vel ego postmodum retineo per functionem principis sine aliqua inquietudine, et ad nos kannonicos pro unitatis iure nostra devotata sede. /16 Que affrontat universa pretaxata, quamvis particulatim posita, tamen infra quatuor affrontationes digesta de parte circi in locum vocitatum Gramanetum vel Vallis Karce-/17renia et sic producitur in turre et pugio de Guifredo, inde proveiturm ex prefata turre et pugio a parte aquilonis et sic inde flectitur usque in ipsius littoran maris, de meridie /18 cingitur gurgitum maris profunda veluti eius proventus fluctuum demonstrant, de occiduo terminatur in utrarumque ripe partium flumine Bisoceo.

BAUCELLS, J.; FÀBREGA, À.; RIU, M.; HERNANDO, J.; BATLLE, C. (2006). Diplomatari de l'_Arxiu Capitular de la Catedral de Barcelona. Segle XI. Fundació Noguera, Barcelona. Volum. I. 482-485.