Dipòsit de les Llobatones
Rellinars

Les Llobatones

Jordi Montlló, Laura Bosch

Dipòsit o xupet per emmagatzematge d'aigua pluvial situat a la carena de les Llobatones, arran de camí. L'accés es fa pel camí de les Llobatones en direcció al Cellers. Un cop deixada la masia enrere, el camí transcorre paral·lel al torrent del Cellers pel seu vessant hidrogràfic esquerre fins arribar a un tram costerut i en molt mal estat. Un cop dalt, deixar el camí de mà esquerra que mena a la masia del Cellers i entrar per una pista oberta per la instal·lació i manteniment de la línia elèctrica. El camí travessa per damunt d'una balma que es troba en el tram de capçalera del torrent del Sallés o Cellers. Cal continuar per la pista que va pujant suaument fins arribar a una bifurcació. Deixar el camí de l'esquerre i continuar per la pista de mà dreta deixant enrere una barraca de pedra seca de planta circular construïda damunt d'una codina. El xupet està situat en el mateix costat, a mà dreta, a tot just un centenar de metres en direcció sud-oest.
    Es tracta d'una construcció excavada arran de terra de planta quadrangular, que mesura 1,70 m de costat (mides interiors) per un metre de fondària màxima. Les parets estan recobertes de pedra i impermeabilitzades amb morter de calç. En un dels costats hi ha les restes de dos graons de pedra que permetien entrar i sortir. El fons, està colgat per terra i fullaraca. El gruix dels murs és de 0,40 m.
    Observacions: a diferència de l'aljub que també acostuma a ser quadrangular, de poca fondària, excavat al terra i revestit de marès o pedra, el xupet o dipòsit no està tapat de volta.

Aquest element no consta en l'inventari de l'Observatori del Paisatge de Catalunya dins el projecte Wikipedra de construccions de pedra seca. Localitzat durant la realització del Mapa de Patrimoni cultural i natural del municipi.

Es tracta d'un element fonamental i totalment relacionat amb el conreu de la terra i l'aprofitament de l'aigua. Normalment, allí on hi ha una barraca, sinó al costat, a proximitat es poden localitzar aquests tipus de construccions, que no per ser de vegades senzilles, deixen de tenir importància. L'aigua, malgrat tractar-se de cultius de secà, podien permetre per exemple preparar el caldo bordelès o d'altres preparats depenent si es tractava de ceps, ametllers o oliveres.