Dipòsit de l’Amorriador
Navàs

Sector nord-est del terme municipal. Parròquia de Sant Cugat del Racó.
    Emplaçament
    Ctra de Viver i Serrateix (BV-4235) al km 5,6 camí en direcció sud uns 2 km, i camí direcció nord-oest que passa per les ruïnes de St Pere de l'Alou. Seguir el camí en direcció oest uns 800 m, en una esplanada a la dreta on hi ha un trencall.
    503

41.91714
    1.82279
    402379
    4641246
    08141 - 358
    XI-XV
    Roca trencada
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 40.BARP (fitxa genèrica sobre tines premses i altres estructures excavades a la roca). Nivell 1. Integral.
    08140A007000200000IQ
    Jordi Piñero Subirana

Dipòsit excavat a la roca de funció indeterminada que tal vegada formava part d’una tina de tradició medieval. Per les seves característiques no sembla que es tracti d’una tina pròpiament sinó, potser, d’algun dipòsit complementari. Consisteix en una cavitat de planta circular excavada a l’extrem d’un rocam. Una part de la vora de la roca probablement s’ha desprès i es troba separada uns metres. Per això no queda del tot clar la forma que tenia aquest dipòsit que, a la part fonda, té un clot de decantació i, sembla, també un regueró per on desguassava. És possible que la tina estigués situada en un lloc proper i s’hagi perdut, però no es pot descartar que es tracti d’un dipòsit més modern.

ESTRUCH, Maria. “Les pedres que parlen al racó de Sant Cugat: tines , folladors, premses, sitges i tombes”, Arrels (blog internet)