Dipòsit de l’Amorriador
Navàs

  Bages
  Sector nord-est del terme municipal. Parròquia de Sant Cugat del Racó.
  Emplaçament
  Ctra de Viver i Serrateix (BV-4235) al km 5,6 camí en direcció sud uns 2 km, i camí direcció nord-oest que passa per les ruïnes de St Pere de l'Alou. Seguir el camí en direcció oest uns 800 m, en una esplanada a la dreta on hi ha un trencall.
  503

  Coordenades:

  41.91714
  1.82279
  402379
  4641246
  Número de fitxa
  08141 - 358
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Medieval
  Segle
  XI-XV
  Estat de conservació
  Regular
  Roca trencada
  Protecció
  Legal
  BPU
  Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 40.BARP (fitxa genèrica sobre tines premses i altres estructures excavades a la roca). Nivell 1. Integral.
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08140A007000200000IQ
  Autor de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  Dipòsit excavat a la roca de funció indeterminada que tal vegada formava part d’una tina de tradició medieval. Per les seves característiques no sembla que es tracti d’una tina pròpiament sinó, potser, d’algun dipòsit complementari. Consisteix en una cavitat de planta circular excavada a l’extrem d’un rocam. Una part de la vora de la roca probablement s’ha desprès i es troba separada uns metres. Per això no queda del tot clar la forma que tenia aquest dipòsit que, a la part fonda, té un clot de decantació i, sembla, també un regueró per on desguassava. És possible que la tina estigués situada en un lloc proper i s’hagi perdut, però no es pot descartar que es tracti d’un dipòsit més modern.

  ESTRUCH, Maria. “Les pedres que parlen al racó de Sant Cugat: tines , folladors, premses, sitges i tombes”, Arrels (blog internet)