Dipòsit de la plaça Major
Calders

  Moianès
  Plaça Major

  Coordenades:

  41.7911
  1.99265
  416301
  4627073
  Número de fitxa
  08034 - 130
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Contemporani
  Segle
  XVIII-XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Sense accés
  Altres
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Calders
  Autoria de la fitxa
  OPC (María del Agua Cortés)

  Aquest antic dipòsit està format per dos recipients rectangulars i comunicats entre si a través d'uns arcs de mig punt, coberts amb volta. Actualment es pot accedir a través d'una portella des del paviment de la plaça.

  La bassa de la Plaça recollia l'aigua de pluja de les teulades de l'església i de l'antic hostal, era una bassa descoberta i donava servei a les cases de la zona de la plaça. Probablement degut a que era a prop de l'escola, els anys 1920 la van cobrir, formant la plaça a sobre, i els veïns extreien l'aigua amb una bomba manual. En la darrera rehabilitació de la plaça es va deixar una portella per poder accedir, tot i que ja no actua com a contenidor d'aigua.
  L'aigua ha sigut una de les preocupacions antigues dels habitants de Calders; el terreny rocós i argilós provocava que l'aigua de la pluja s'escolés cap a la riera i van ser molts els sistemes utilitzats per emmagatzemar aigua a les cases, cisternes, pous, basses... tot i que era molt freqüent anar a buscar aigua a alguna de les moltes fonts que hi ha al terme municipal

  Cerarols, Lluis (2009). Calders segle XX, cròniques de la vida tradicional. Ed. Abadia.
  AADD (1996). Calders. Un municipi entre el Pla de Bages i el Moianès. Ajuntament de Calders.