Dipòsit de la plaça de la Coma
Sant Esteve Sesrovires

Plaça de la Coma

Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires / Carrer Major, 8-10
    Manuel Julià i Macias / Margarita Costa Trost

A la Plaça de la Coma, situada en el barri de la Coma de Sant Esteve Sesrovires hi és construït un antic dipòsit d'aigua potable, el qual va subministrar aigua a la població fins a mitjans del segle XX. La plaça de la Coma està situada a la cota topogràfica de 193.5 m, éssent el punt més alt del barri de la Coma i també de tot el nucli urbà històric de Sant Esteve Sesrovires en el moment de la seva construcció. Aquest dipòsit rebia l'aigua del pou principal existent en el Parc Canals i Nubiola, el qual va ser construït a principis del segle XX , bàsicament per proporcionar aigua potable a Can Canals. Els veïns de Sant Esteve Sesrovires podien fer ús de l'aigua pagant un determinat import, però aquest pagament no assegurava el subministrament d'aigua en època estival o quan l'aigua escassejava. La construcció d'aquest dipòsit es conserva al bell mig de l'esplanada o plaça de la Coma. Es tracta d'una construcció de planta quadrada (aproximadament de 6x6 m.) d'uns quatre metres d'altura. A la banda de ponent del dipòsit s'hi ha urbanitzat una plaça que rep el nom de Plaça de la Coma pròpiament dit. A la banda de llevant del dipòsit, en un nivell més baix, s'hi troba situada una petita placeta entorn una font. El desnivell del terreny entre la zona del dipòsit i aquesta placeta és aproximadament de dos metres. El mur de contenció que estabilitza aquest desnivell disposa per la banda de la placeta d'una font, que s'ha identificat com la Font de la Plaça de la Coma. El mateix mur de contenció de les terres s'utilitza per construir una composició arquitectònica entorn de la font, la qual rebia l'aigua del dipòsit veí. Al costat del dipòsit, per la banda de ponent, dins la plaça, s'hi localitza el basament d'una antiga font, la qual també rebia l'aigua de l'antic dipòsit. Aquest dipòsit, junt amb el pou situat en el Parc de Canals i Nubiola d'on s'extreia l'aigua, la canonada que uneix el dipòsit amb el pou i les dues fonts públiques (l'antic basament i la font de la plaça) conservades a redós del dipòsit, configuren un conjunt arquitèctonic singular vinculat al patrimoni de l'aigua, a la història del subministrament d'aigua potable a la població de Sant Esteve Sesrovires, en tant que conserva tots els elements que feien possible el seu correcte establiment.