Diari de la Batalla dels Prats de Rei del mariscal Guido Von Starhemberg
Els Prats de Rei

Als magatzems que custodien el fons de l'Arxiu de Guerra de Viena

Guido Von Starhemberg
    Govern d'Àustria
    Jordina Sales Carbonell

A més dels diversos plànols bèl·lics publicats durant el segle XVIII, una segona font documental imprescindible per entendre el desenvolupament de de la Batalla dels Prats de Rei (any 1711), dins la Guerra de Successió, és el diari de l'estat major del comte i mariscal Guido Von Starhemberg, document traduït al català pel que fa al seu títol com 'Diari d'allò succeït al campament dels Prats de Rei, des de setembre a desembre de 1711'. Aquest important document que narra la batalla des del punt de vista de l'exèrcit aliat roman inèdit i es troba actualment custodiat a l'Arxiu de Guerra de Viena (Ka - Kriegsarchiv - Wien). El diari ha estat donat a conèixer fa uns pocs decennis i es troba encara pendent d'un estudi i una edició crítica.

Aquest document manuscrit, diari de l'estat major del mariscal austríac Guido Von Starhemberg, fou 'redescobert' a inicis dels anys 80' del segle XX pel veí de Sant Pere Sallavinera (Anoia) Ramon Santaeulària Malet.
    La coneguda com 'Batalla dels Prats de Rei' és un important i determinant episodi bèl·lic de la Guerra de Successió que va tenir lloc als Prats de Rei del 17 de setembre fins el 24 de desembre de 1711 que va generar un volum considerable de documentació històrica, la qual en la seva majoria es va publicar i imprimir durant el segle XVIII i es troba força dispersa. La Guerra de Successió Espanyola (1702-1714) va tenir un abast internacional i en ella es van enfrontar les diferents potències europees, arribant a un equilibri de poders que es va mantenir fins a la Primera Guerra Mundial. La batalla dels Prats de Rei va suposar la última gran victòria de l'exèrcit aliat. Per a Catalunya, però, el final d'aquest conflicte suposà la pèrdua definitiva de la seva sobirania política i nacional.

-RIBA GABARRÓ, Josep (1997): 'Batalles de la Guerra de Successió a Calaf i els Prats de Rei', Miscel·lània Aqualatensia, VIII, p. 185-210.