Diada del Soler
Santa Maria d'Oló

Masia del Soler, al sector nord-est del terme municipal
    Ctra. de servei paral·lela a l'Eix Transversal (BP-4313), al km. 17 camí sud-oest i sud 1.000 m

XX-XXI
    Tradició vigent
    Jordi Piñero Subirana

Festa que va començar com una trobada de pares i nens del Moviment Júnior però que, amb el temps, ha esdevingut una trobada popular oberta a tothom. Es celebra el tercer cap de setmana de maig a la masia del Soler. El dissabte a la tarda els nens hi van caminant. Quan arriben paren les tendes, sopen i fan jocs de nit. El diumenge al matí moltes famílies del poble i de fora ajuden a parar taula i participen en l'arrossada popular que es fa a continuació.

Informació facilitada per Josep Canamasas Güell

Aquesta festa es va organitzar per primera vegada el 13 de maig de 1973 per part del Moviment Júnior local, adreçada només a pares i nens que participaven en les activitats de l'entitat que es feien al mas Vilanova. Els primers anys es celebrava al mas i al seu entorn. Es feia una arrossada i a la capella romànica de Sant Jaume s'hi feia una missa de camp. El 1979 la festa es va traslladar al mas Soler, igualment espaiós i amb la possibilitat de disposar de la casa en cas de mal temps. Actualment ja no es fa missa al matí ni sardanes a la tarda, però durant molts anys es va mantenir aquesta tradició. Les sardanes en part es van deixar de fer perquè molts anys plovia. Darrerament, algun any s'ha fet espectacle musical, a vegades al matí o algun any a la tarda.