Diada de Corpus Vilafranca del Penedès

Alt Penedès
Casc antic

Coordenades:

41.34651
1.69793
391068
4578042
08305-316
Patrimoni immaterial
Manifestació festiva
Modern
Contemporani
XVII-XXI
Bo
Inexistent
Fàcil
Religiós
Pública
Jordi Montlló Bolart

Des de l'any 1981 la colla Geganters de Vilafranca participa i organitza la Diada de la vigília de Corpus. Aquesta festa te un sentit molt especial per la vila ja que suposa recuperar any rere any un acte històric que es remunta als inicis del segle XVII.
Cada mes de juny la vigília de Corpus, en Ferragut i l'Elisenda, els Gegants de Vilafranca, surten en cercavila des de la Casa de la Festa Major acompanyats dels balls de Nans i Capgrossos amb els seus corresponents acompanyaments musicals. L'acte s'inicia a voltant de les 6 de la tarda i te com a punt i final una ballada i plantada del Gegants a la plaça de la vila, una xocolatada popular a la plaça de Sant Joan i el lliurament d'un obsequi de record per a tots els assistents.

El papa Joan XXII, instaura l'any 1316 el Corpus com a festa cristiana. Les notícies documentals de Vilafranca ens remeten al segle XVII, però és molt possible que es pugui allargar la cronologia d'aquestes festes.
També sabem que a l'any 1968, com a conseqüència del darrer Concili (Vaticà II), els capellans de les parròquies vilafranquines modifiquen la normativa de les processons de Corpus, a través d'una nota de premsa. Fins llavors hi havia dues processons: la de la Trinitat i la de Santa Maria. A partir d'aquell moment s'unifiquen en una única processó que sortia de Santa Maria i acabava en el claustre de la Trinitat. També suprimeixen les fileres de feligresos i la obligatorietat d'anar-hi amb atxes i qualsevol indumentària o distintius específics. A la nota de premsa es feia saber que es podia continuar amb les catifes de flors, però que no calia posar altars en el trajecte de la processó perquè aquesta no s'hi aturaria i també es pregava que s'abstinguessin de tirar serpentines i paperets. L'any següent els gegants van sortir la vigília i el dijous i a l'any 1970 ja no hi va haver processó, ni gegants.
L'any 1981 és l'any de la recuperació per iniciativa de la Comissió de la Festa Major.