Davallament de la cripta de Santa Maria
Vilafranca del Penedès

Basílica de Santa Maria (Plaça Jaume I, s/n)

Josep Llimona i Bruguera
    Arquebisbat de Barcelona (C. Bisbe, 5 - Barcelona).
    Jordi Montlló Bolart

Grup escultòric de marbre blanc amb el tema de l'enterrament, format pel Crist jacent sobre un llit. L'envolten sis figures: un personatge el tapa amb un llençol, un altre està ajagut als seus peus en actitud de desconsol i quatre figures dretes. Els personatges drets són dues dones i dos homes, vestits amb túniques i mantells. Alguns d'aquests personatges es podrien identificar amb la Mare de Déu i Sant Joan, els que estan dreta a la capçalera. Unaltre podria ser Josep d'Arimatea, que cedeix el sepulcre perquè Jesús hi sigui enterrat. També es podria identificar Maria Magdalena, la ques jeu desconsolada i l'altra Maria. L'home que resta podria tractar-se de Nicodemus.

Aquesta obra fou pagada pel Bisbe Torras i Bages, tal i com informa una inscripció. Josep Llimona i Bruguera va néixer a Barcelona l'any 1864 i morí l'any 1934. Era escultor i fou el fundador del Cercle Artístic de Sant Lluc. També fou regidor de l'Ajuntament de Barcelona i vocal de la Junta de Museus de Barcelona fins a la seva mort. Treballà l'escultura monumental, eqüestre, religiosa, funerària i el un femení, això com frisos i relleus. Obtingué la medalla d'or de l'Exposició Universal de l'any 1888 i fou condecorat per França i Itàlia i se li concedí la medalla d'or de Barcelona.

RÀFOLS, J.F (1951). Diccionario biográfico de artistas de Cataluña. Ed. Milà. Barcelona. ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan (1982). Vilafranca del Penedès, dins l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona. ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan (1986). L'Alt Penedès, dins l'Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya, vol. 2. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona, pp. 208-248.