Dama de Torroella
Navàs

Bages
    Sector oest del terme municipal. Antic terme del castell de Torroella, parròquia de Sant Salvador de Torroella.
    Emplaçament
    Carretera a Cardona (C-55), sortida al km. 53 cap a Sant Salvador de Torroella i seguir el camí 1 km aproximadament. Des de l'església, continuar el camí en direcció NW uns 200 m, i a l'esquerra.
    397

41.86918
    1.7111
    393037
    4636055
    08141 - 234
    08140A016000200000IX
    Jordi Piñero Subirana

Escultura tallada en un bloc de pedra amb la forma d’una efígie, situada uns 200 m al nord-oest de l’església de Sant Salvador de Torroella i feta pels nois de les colònies que s’organitzaven fa uns anys a la Rectoria. L’escultura representa un rostre humà que mira enlaire acompanyat d’un tors més informe. Quan es va escriure el llibre “La Grandària del món” s’ignorava l’autoria i l’època d’aquest element, que va despertar la curiositat i la imaginació dels seus redactors. Hi llegim: “Per posar-li algun nom li direm la dama de Torrella, però no podrem resoldre quina fou la finalitat de la seva construcció, ni la seva edat. Havia de ser una gàrgola per al nou temple barroc? Torroella va tenir un picapedrer que l’esbossà? O es tracta d’una obra moderna que l’ambient que l’envolta emmarca d’una certa màgia? Qui ho sap. (DUARRI i altres, 2010: 103)”

L’enigma es va resoldre quan un pagès de la zona va relatar que l’obra havia estat feta pels nois de les colònies entorn de la dècada de 1980.

Informació oral facilitada per Josep Duarri, de Palà de Torroella

DUARRI, C.; CAPSADA, J.; DUARRI, C.; LLOBET, E. (2010): La Grandària del Món. Entorn, història i imaginari de Palà de Torroella, Edicions de l’Albí, Berga, p. 103.