Cup de Cal Mensa
Els Prats de Rei

    Anoia
    Cal Mensa
    Emplaçament
    En un petit bosc d'alzines rodejat de camps de conreu de cereals.
    665

    Coordenades:

    41.70233
    1.55781
    380005
    4617732
    Número de fitxa
    08170-14
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Medieval
    Mossàrab
    Carolingi
    Segle
    VIII-X
    Estat de conservació
    Regular
    Dins del cup hi creix una alzina que està fent malbé l'estructura arqueològica.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí, CC.AA 7618
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08169A012000320000IB
    Autoria de la fitxa
    Jordina Sales Carbonell

    Just al costat nord de la masia de cal Mensa, enmig d'una petita clapa d'alzines, es localitza un aflorament rocós de pedra sorrenca on s'hi excavà una gran estructura cilíndrica junt amb altres petits negatius, retalls a la roca i superfícies aplanades al seu voltant. En el seu conjunt, es tractaria d'una zona per aixafar raïm, amb un gran cup per recollir i guardar el most resultant. El dipòsit o cup té un diàmetre de 2'11 metres i una profunditat de 2'10, i a la seva part inferior té un desguàs o boixa.
    Aquests testimonis de la producció de vi excavats a la roca que es troben dispersos pel territori (vegeu també Cal Sala i Cal Rabassaret I i II) serien posteriors a les tombes excavades a la roca a les que sovint apareixen associades, ja que al tenir present que en altres jaciments arqueològics del terme dels Prats de Rei s'han documentat construccions de bases de premsa afectant algunes d'aquestes tombes (vegeu, per exemple, Camí de cal Sala a cal Seuba). Així doncs, tot i la manca de cap indici cronològic directe, caldria ubicar el cup de Cal Mensa dins els inicis de l'Edat Mitjana, molt probablement entre els segles VIII-X, i correspondria a un tipus d'hàbitat rural dispers.

    Aquest jaciment arqueològic, del qual no se'n tenia cap constància històrica ni documental prèvia, va ser descobert durant febrer de 1982 per membres de la Secció d'Arqueologia del Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada. No hi ha constància de recollida de materials arqueològics superficials. A mitjans dels anys 80 del segle XX es reportà la presència d'uns fragments d'una filada de mur de pedra seca sobre la roca on està excavat el cup, però actualment aquestes restes no es conserven i tota la zona està molt embrossada, de tal manera que només el cup és identificable.
    Aquestes restes arqueològiques assenyalen una població al lloc que seria la precedent a la masia de cal Mensa.

    -ENRICH HOJA, J. (1985): 'Cal Mensa', Els Prats de Rei (Anoia). Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya.
    -ENRICH HOJA, Jordi (1992): 'El cup de cal Mensa', Catalunya Romànica XIX. EL Penedès, l'Anoia, Enciclopèdia Catalana, Barcelona, p. 477.
    -ENRICH HOJA, Jordi; SALES CARBONELL, Jordina (2015): 'La comarca de l'Anoia entre l'Antiguitat Tardana i l'Alta Edat Mitjana. Poblament, organització territorial i algunes qüestions pendents', Actes de les II Jornades d'Arqueologia de la Catalunya Central, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Barcelona, p. 23-42.