Creu Processional
Sant Martí de Tous
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Creu Processional d'argent iniciada per una tija troncocònica seguida d'un gros pom cisellat amb motius pseudogeomètrics seguit d'una segona peça amb sis dragonats. La creu s'uneix al pom mitjançant una tija ampla. És de braços prims decorats amb motius pseudogeomètrics cisellats. Els laterals són retuculats i les terminacions flordelisads precedides per eixamplaments circulars amb aplics emmotllats. La creuera és quadrada amb florons als angles. L'anvers s'hi troba la figura de Jesucrist i en cadascuna de les expansions dels braços de la creu s'hi troba: a la part superior la figura de l'àguila de Sant Joan, a l'esquerra Sant Joan, a la dreta el bou de Sant Lluc i a la part inferior la Mare de Déu. En la creuera hi ha cisellat el monograma IHS. Al revers s'hi troba la figua de la Mare de Déu amb el nen al centre i en les expensions dels braços de la creu a la part superior un pelicà, a l'esquerra el Lleó de Sant Marc, a la dreta Adam sortint de la tomba i a la part inferior l'àngel de Sant Mateu. En la creuera hi ha cisellat el monograma de MARIA.
Procedent de la Parroquia de Sant Cristòfol del Fillol i en dipòsit al Museu Episcopal de Vic i cedit a la Basílica de Santa Maria Igualada. Cronologia: 2a. Meitat del segle XVI
Història
La peça fou donada per la població de Sant Cristòfol de Fiol a la dècada de 1970 al Bisbat de Vic perquè no les podien custodiar. L'any 1996 el Bisbat de Vic va crear el projecte "Accuro" amb la finalitat de catalogar i donar accés al públic del patrimoni cultural parroquial. Arran d'aquesta idea, l'any 2008 es va inaugurar l'exposició permanent "Fulgentia" a parròquia de Santa Maria d'Igualada amb la finalitat de divulgar l'art religiós de les comarques de l'Anoia i la Segarra. Aquesta exposició acull una setantena de peces provinents de 16 parròquies i també custòdia altres peces no exposades a la zona de magatzem.
Bibliografia
Extret del catàleg de la base de dades del Museu Episcopal de Vic