Creu d'en Molla Calldetenes

Osona
Entorn rural de Calldetenes (08506 Calldetenes)
Des del mas de la Caseta d'en Grau, seguir el camí, passar per sota la C-25, passat el pont a la dr

Coordenades:

41.92163
2.30344
442242
4641310
08037-35
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
XX
1908
Bo
Originalment, aquest monument es trobava ubicat uns metres més a ponent, just per on ara passa la C-25. El traçat de la carretera va obligar a traslladar-lo a la seva actual ubicació. El futur desdoblament de la C-25 tornarà a afectar a aquest element, i fora bo tenir cura de no malmetre'l.
Inexistent
Sí; IPA núm.32. ACCN:22520
Fàcil
Simbòlic
Pública
Ajuntament de Calldetenes. Pl. Onze de Setembre s/n (08506 Calldetenes)
Raquel Valdenebro Manrique

Element moble commemoratiu erigit entre les masies La Caseta d'en Grau i la Sauleda, al peu del que era l'antic camí ral que anava de Vic a Girona per Sant Julià de Vilatorta, passat el pont de la C-25, que deixa passar el camí per sota, al marge dret del camí en direcció a la Sauleda. Es tracta d'un monòlit de pedra grisa amb la base rectangular, que s'estreny al centre descrivint una sinuosa còncava, i s'eixampla a la part superior en forma semicircular. Sobre aquest monòlit recauen dos paral·lelepípedes sobreposats, que fan de basament per una creu llatina de ferro molt decorada amb formes florals. El monòlit és llis, a excepció d'una motllura d'uns vuit centímetres que sobresurt i ressegueix el perímetre interior de l'element. La cara Oest duu la inscripció següent: Nasqué lo dia 2 d'agost de 1822 y morí lo dia 4 de setembre de 1908 a l'edat de 86 anys. La cara Est diu: Aquí morí Tomàs Pasqués (A) Molla, víctima del seu carro. Natural de Vich E.P.D.

No es té notícia exacta de l'aixecament d'aquest pedró, però cal pensar que es va fer poc després del 1908, quan es produí la mort accidental d'aquest personatge. El monument és conegut popularment com a Creu d'en Molla per ser aquest el segon cognom del personatge que hi apareix commemorat. La seva existència s'explica pel pas per aquell indret de l'antic camí ral que menava de Vic a Girona, passat per Calldetenes i Sant Julià de Vilatorta; és per aquest motiu que era molt abundant el pas de carruatges per aquest indret.

AA.DD (1985) Inventari de Patrimoni Arquitectònic. Direcció General de Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya. AA.DD. ( 1995) Calldetenes. Imatges en el temps. Primera part (1911-1960). Ajuntament de Calldetenes. Calldetenes VILAMALA I SALVANS, J (2002) De Sant Martí de Riudeperes a Calldetenes. Passat i present d'un poble viu. Ed. El Mèdol. Calldetenes.